Uniunea Europeană se confruntă cu probleme pe tema migranților. Polonia va bloca dreptul de a cere azil

Uniunea Europeană se confruntă cu probleme pe tema migranților. Polonia va bloca dreptul de a cere azil
Foto simbol: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Polonia va suspenda temporar dreptul de a solicita azil persoanelor care sosesc pe teritoriul său, deși acest lucru contravine dreptului internațional și normelor Uniunii Europene.

Măsuri mai dure privind frontierele

Prim-ministrul Donald Tusk a insistat că Polonia nu va da înapoi privind această inițiativă. „Este dreptul și datoria noastră să protejăm frontiera poloneză și europeană. Securitatea acesteia nu va fi negociată. Cu nimeni”, a declarat Tusk pe rețelele sociale luni după-amiază, conform G4Media. 

Tusk adoptă o politică mai dură privind migrația. Fostul președinte al Consiliului European și un lider-cheie al Partidului Popular European de centru-dreapta, propune măsuri mai severe privind frontierele. Această inițiativă face parte din planul lui Tusk de a se asigura că partidul său, Coaliția Civică, va câștiga alegerile prezidențiale anul viitor.

Cetățenii Poloniei devin sceptici în privința migranților din țările ce nu sunt în UE

Polonezii devin din ce în ce mai sceptici în ceea ce privește primirea migranților, mai ales cei din țările non-europene. În ultimii trei ani, mii de oameni au încercat să treacă granița împădurită cu Belarus. Migranții au fost încurajați să zboare la Minsk de liderul Alexander Lukașenko, iar ulterior au fost îndrumați de autoritățile belaruse spre granița cu Polonia și Lituania.

Autoritățile poloneze sunt de părere că strategia lui Lukașenko de a „transforma migrația în armă” este o modalitate de a afecta Uniunea Europeană și de a-și ajuta aliatul rus. Ursula von der Leyen a numit acest lucru o „formă ciudată de amenințare hibridă”.

Doland Tusk a declarat că în acest an, cel puțin 26.000 de persoane, majoritatea din Orientul Mijlociu și Africa, au traversat granița din Belarus. Acest lucru a dus ca Germania să impună propriile măsuri la frontieră, fiind nemulțumită de faptul că migranții după ce ajung în Uniune, se îndreaptă spre țările vestice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`