„Legea fugarilor” va fi dezbătută de Curtea Constituțională, după ce a fost amânată de mai multe ori

„Legea fugarilor” va fi dezbătută de Curtea Constituțională, după ce a fost amânată de mai multe ori
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Consituțională a României (CCR) va discuta marți, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) privind „Legea fugarilor”, după ce aceasta a fost amânată de mai multe ori.

Ce a decis Înalta Curte la finalul anului trecut

ICCJ a decis la finalul anului trecut să atace la CCR legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaţilor pe 29 noiembrie 2023, care prevede că persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani, potrivit AGERPRES.

Înalta Curte consideră că prin această lege s-ar încălca dreptul la un proces echitabil şi cel la libertate individuală.

Ce prevede proiectul de lege

„Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la un an la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Se consideră evadare: a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere; c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii. Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”, prevede proiectul de lege.

Actul normativ specifică și faptul că pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa neexecutată la data evadării.

Țările preferate de fugarii condamnați

Pe lista persoanelor condamnate definitiv în România care au reușit să plece din țară pentru a scăpa de închisoare fac parte Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoş Săvulescu sau Cătălin Cherecheș. Italia și Grecia sunt două dintre țările preferate ale fugarilor condamnați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:09 - Peste 1 milion de pensionari pierd un ajutor la pensie de 1.250 lei. Din ce lună se va întâmpla asta
12:06 - Kelemen Hunor, președinte UDMR, despre planul de reducere a deficitului bugetar: „E o vrăjeală că au mai primit 7 zile, 10 zile, etc. N-au cum să trimită ceva credibil și după aceea să facă și campanie”
11:54 - Situația urșilor s-a agravat într-o localitate din Brașov: „Îți e cam frică să umbli noaptea”
11:50 - Câți bani a făcut o femeie care a reciclat sticle de la pelerinajul din Iași. „Am nevoie de bani ca să îmi îngrijesc copilul”
11:37 - Președintele UDMR, Kelemen Hunor despre cearta dintre primarii Capitalei: „Planșeul Unirii e un pericol real, dacă UDMR ar fi fost la Guvern nu se mai ajungea aici, noi am fost împinși pe scări” (VIDEO)
11:18 - Nouă apariție a lui Kate Middleton. A fost surprinsă încurajându-l pe fiul Louis la un meci de fotbal (VIDEO)
11:17 - Mădălina Ghenea trece plin clipe de coșmar. Vedeta a ajuns în instanță: „ Îmi provoca o stare gravă de anxietate și teamă”
10:59 - Primarul Sectorul 3 Robert Negoiță, despre scandalul de la Planșeul Unirii: „Expertiza e că e risc de colaps. Primăria Capitalei urmărește să blocheze tot” (VIDEO)
10:51 - Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile și calea ferată de la granița cu Sudul. Focuri de avertisment din partea Seulului (VIDEO)
10:51 - Un nou regim de tratament pentru cancerul de col uterin „reduce riscul de a muri din cauza bolii cu 40%” și e cel mai mare progres medical din ultimii 25 de ani