Germania va oferi un nou ajutor militar Ucrainei. Olaf Scholz: „Noi îi ajutăm pe ucraineni în mod concret”

Germania va oferi un nou ajutor militar Ucrainei. Olaf Scholz: „Noi îi ajutăm pe ucraineni în mod concret”
FOTO: Hepta- DPA Images / Kay Nietfeld

Germania a promis un nou ajutor militar pentru Ucraina, în urma discuției de vineri dintre cancelarul Olaf Scholz și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ajutorul militar este în valoare de 1,4 miliarde de euro

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat noul ajutor oferit ucrainenilor, în valoare de 1,4 milarde de euro. Acesta include sisteme de apărare antiaeriană, artilerie și drone, dar și ajutor pentru ca ucraineanii să treacă și peste această iarnă, conform tvrinfo.ro. 

„Germania este cel mai mare susţinător militar al Ucrainei din Europa şi al doilea din lume. Şi va rămâne aşa, vă pot asigura în mod clar, astăzi şi aici. Acum, înainte de iarnă, a treia iarnă din acest război criminal, noi îi ajutăm pe ucraineni în mod concret”, a declarat Olaf Scholz.

În cadrul întâlnirii dintre Scholz și Zelenski, pacea a fost unul dintre subiectele dezbătute de cei doi lideri. Conform șefei diplomației germane, Ucraina este pregătită pentru o pace corectă. Ministrul german de externe a dat de înțeles că Vladimir Putin nici nu mai vorbește la telefon cu Olaf Scholz, despre o eventuală pace în Ucraina.

Președintele Zelenski a avut o audiență cu Papa Francisc

Înainte de a ajunge în Germania, Volodimir Zelenski a avut o scurtă audiență la Vatican, cu Papa Francisc, unde premierul italian și-a reafirmat sprijinul militar și umanitar pentru Ucraina.

„Ne vom asigura că Ucraina se va afla în cea mai bună poziţie posibilă pentru a stabili un plan de pace. Am aprobat un nou decret interministerial pentru sprijin militar. următoarea Conferinţă pentru Reconstrucţia Ucrainei va avea loc la Roma, pe 10 şi 11 iulie 2025. Acesta este un eveniment important pentru noi, la care lucrăm de ceva timp”, a afirmat Giorgia Meloni, premierul Italiei.

Lituania oferă o mie de drone militare Ucrainei

Armata lituaniană a anunțat că a oferit o mie de drone militare Ucrainei, care vor fi folosite pe front. Aceste drone au fost deja testate în condiții de luptă, de armata ucraineană.

În total, Lituania a comandat industriei militare cinci mii de drone care vor fi trimise forțelor ucrainene.

Cel puțin patru persoane au murit în urma ultimului atac în Odesa

O rachetă balistică rusească a lovit noaptea trecută un cartier de locuințe din Odesa. Mai multe persoane au fost rănite și transportate de urgență la spitale, iar cel puțin patru cetățeni au decedat.

„În acest moment, ştim că sunt patru decedaţi. Unul dintre ei este o adolescentă de 16 ani. Zece oameni au fost răniţi. Salvatorii, împreună cu alte servicii, au intervenit, ajutaţi şi de reprezentanţi ai Crucii Roşii şi de poliţişti”, a declarat Marina Averina, purtător de cuvânt, Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`