Atacul israelian asupra Beirutului a ucis 22 de oameni. ONU declară că Israelul a atacat intenționat soldații trimiși în misiune de menținere a păcii din sudul Libanului +

Atacul israelian asupra Beirutului a ucis 22 de oameni. ONU declară că Israelul a atacat intenționat soldații trimiși în misiune de menținere a păcii din sudul Libanului +
Sursă foto: Hepta/Photo: Marwan Naaman/dpa

Bombardamentele israeliene au ucis 22 de persoane în Beirut, în cel mai grav atac asupra centrului orașului de la izbucnirea războiului, iar ONU a spus că forțele de menținere a păcii din sudul Libanului sunt în pericol tot mai mare, anunță The Guardian.

Printre morți e și o familie de opt, inclusiv trei copii, care fuseseră evacuați din sud

Bombradamentele au lovit un cartier rezidențial dens de blocuri și magazine mici din inima capitalei libaneze. Israelul nu a lovit anterior zona, care este îndepărtată din suburbiile sudice ale Beirutului, unde cartierul general al Hezbollah a fost bombardat în mod repetat în ultimele săptămâni.

Wafiq Safa, care conduce unitatea de legătură și coordonare a Hezbollah responsabilă de colaborarea cu agențiile de securitate libaneze, ar fi fost ținta atacurilor de joi, dar a supraviețuit, au declarat surse de securitate agenției de presă Reuters.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului. Armata israeliană a emis un nou avertisment de evacuare joi seară pentru suburbiile din sudul Beirutului, inclusiv anumite clădiri. La începutul zilei, Israelul a avertizat civilii libanezi că, pentru a evita luptele, nu ar trebui să se întoarcă în casele din sud.

Numărul victimelor din centrul Beirutului a crescut rapid joi noaptea; Ministerul sănătăţii libanez a raportat că 22 de persoane au murit şi 117 au fost rănite.

Printre morți se număra o familie de opt, inclusiv trei copii, care fuseseră evacuați din sud, potrivit unei surse de securitate.
Atacul mortal a survenit în timp ce un oficial al ONU a spus consiliului de securitate că siguranța a peste 10.400 de forțe de menținere a păcii ONU din Liban e „din ce în ce mai în pericol”.

Armata israeliană a tras asupra soldaților ONU

Șeful ONU pentru menținerea păcii, Jean-Pierre Lacroix, a declarat că Unifil a decis să mute temporar aproximativ 300 de soldați de menținere a păcii în baze mai mari pentru siguranța lor și că unul dintre ei a fost deja ucis.

Comentariile sale au venit după ce misiunea ONU de menținere a păcii din Liban a declarat că forțele israeliene au tras în mod deliberat asupra pozițiilor sale, rănind doi pacificatori. Unifil a numit atacurile asupra forțelor de menținere a păcii „o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar”.

Casa Albă a declarat că SUA este profund îngrijorată de aceste rapoarte și presează Israelul pentru detalii. Armata israeliană a declarat că trupele sale au operat în zona Naqoura, „lângă o bază Unifil”.

„În consecință, IDF a instruit forțele ONU din zonă să rămână în spații protejate, după care forțele israeliene au început să tragă în zonă”, se arată în declarația Israelului, adăugând că menține o comunicare de rutină cu Unifil.

Forțele de menținere a păcii au hotărât să rămână la posturile lor în ciuda atacurilor israeliene și a ordinelor armatei israeliene de a pleca, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor ONU, Andrea Tenenti.

Cele 50 de țări contributive au convenit joi să continue desfășurarea a peste 10.000 de trupe de menținere a păcii între râul Litani în nord și granița recunoscută de ONU dintre Liban și Israel, cunoscută sub numele de Linia Albastră în sud.

„Suntem acolo pentru că consiliul de securitate [ONU] ne-a cerut să fim acolo. Așa că rămânem până când situația devine imposibilă pentru ca noi să mai funcționăm”, a spus Tenenti.

La New York, ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat că Israelul recomandă ca Unifil să se mute la 5 km nord „pentru a evita pericolul pe măsură ce luptele se intensifică”.
Orientul Mijlociu rămâne în alertă maximă și întreaga lume se teme de o escaladare în regiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`