România are datorii mari în țările în care românii au fost tratați. Cea mai mare sumă trebuie plătită pentru Germania

România are datorii mari în țările în care românii au fost tratați. Cea mai mare sumă trebuie plătită pentru Germania
Sursa foto: Shutterstock

România datorează peste 342 de milioane de euro statelor în care românii asigurați au fost tratați, iar 38% din aceasă sumă se îndreaptă către Germania.

Bugetul CNAS a fost prea mic

România avea o datorie de 342 de milioane de euro la finalul anului 2023 către statele UE, ale Spaţiului Economic European (SEE), către Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, după cum arată datele CNAS, conform Economica.

Datoria s-a format din cauză că bugetul CNAS pentru serviciile medicale internaționale, în intervalul 2018-2023, a fost mult mai mic decât nevoia românilor.

Care sunt cele mai mari datorii

România datorează cei mai mulți bani în Germania (130,4 milioane de euro), Spania (48,9 milioane de euro), Italia (43,6 milioane de euro), Franța (38,4 milioane de euro). Apoi urmează Austria, Ungaria, Regatul Unit, Elveția, Luxemburg și Suedia.

Pentru serviciile medicale acordate în perioada șederii temporare s-au plătit 114,5 milioane de lei. Pentru tramentul planificat autorizat s-au achitat 40,4 milioane de lei, iar pentru servicii medical acordate asiguraților care au reședința pe teritoriul altui stat din UE/SEE/Elveția s-au plătit 200,7 milioane de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`