Laura Cosoi își continuă meseria de actriță, dar s-a reinventat și a intrat în lumea oamenilor de afaceri. Ea a deschis alături de soțul ei un lanț de brutării care au un succes răsunător în București.
La aceste brutării se face mereu coadă la orele de vârf, iar oamenii așteaptă chiar și 15 minute pentru a cumpăra câte ceva pentru că produsele aduc aminte de cele făcute de bunici. Brutăria se diferențiază prin faptul că folosește maia în loc de drojdie, astfel că produsele sunt mai sănătoase și mai ușor de digerat, conform Cancan.
Cele mai populare produse sunt pâinea rustică și cea multicereale, iar patiseriile cele mai cumpărate sunt plăcintele cu măr și nucă.
„Cuptorul Brâncovenesc” este o brutărie artizanală, unde găsești pâine tradițională cu maia, produse din patiseria tradițională românească, umplute cu legume și cu fructe neconservate, totul copt la cuptor cu lemne. Pâinea cu maia are gustul pâinii, din copilărie, făcute de bunici, la țară și coaptă în cuptorul cu lemne.
Asta este, de fapt, rețeta tradițională, pe care o folosim și noi. Asta pentru că nu se folosește drojdie de bere, comercială, ci „drojdie sălbatică”, așa mai este numită maiaua – obținută doar din făină si apă, printr-un proces de fermentare tradițională. Pâinea făcută cu maia nu este numai bună la gust, ci și foarte sănătoasă”, a menționat Laura Cosoi.
Pâinea cu maia este recomandată și de către nutriționiști pentru că este mai ușor de digerat și fără să baloneze.
„Ceea ce o face unică și mai gustoasă este timpul de fermentare, de la 2 la 3 zile. Pâinea cu drojdie este făcută în aceeași zi. Fermentul din maia are lactobacili pre și pro biotice, care ajută la o mai bună și mai ușoară digestie, fără să baloneze. În unele sate, se face pâine la cuptor în fiecare zi.
De aceea, bunica păstra o bucățică de aluat (fermentul inițial) și pentru o dată viitoare (făcea pâine o dată la două zile). Fermenții din numita maia face pâinea mai densă, mai gustoasă, păstrând mirosul și gustul bobului de grâu, iar mineralele se eliberează mai lent, făcându-le sigur absorbția.
Diferența o face coaja, care este foarte tare la pâinea cu maia. Pâinea dospită cu drojdie conține și ea ciuperci benefice, însă consumul îndelungat pentru cei cu afecțiuni gastrointestinale poate cauza neplăceri pe termen lung”, a menționat nutriționista Codruța Pantelimon.
Un kilogram de pâine rustic se vinde la 15 lei, iar cea multicereale, la 16 lei kilogramul. Plăncinta cu măr este 42 de lei, iar cozonacul cu diferite arome se găsește la 70 de lei kilogramul. Cornulețe cu nucă, adesea cumpărate, costă 60 de lei kilogramul.
În timp ce unii oameni apreciază calitatea produselor, alții critică prețurile mari pe care nu și le poate permite oricine. Alții spun că după ora 15.00 rafturile sunt goale și pâinea vândută este adesea rece.
View this post on Instagram