În urma schimbării climei, Ungaria a început să cultive tot mai mulți măslini

În urma schimbării climei, Ungaria a început să cultive tot mai mulți măslini
Sursa foto: Pixabay.com

Csaba Torok, un viticultor din Ungaria care a început să planteze măslini în zona caldă din sudul Lacului Balaton, speră ca arborii aduși din sudul Europei să își fi găsit o nouă casă primitoare odată cu încălzirea climei în Europa, relatează Reuters.

Viticultorii spun că măslinii se integrează perfect în peisaj

În vârstă de 55 de ani, Torok a cumpărat pentru prima oară măslini din Spania în 2008. Doi dintre ei s-au uscat în timpul iernii, dar unul a prins rădăcini. Viticultorul maghiar a văzut în asta un semn bun și de atunci a cumpărat alți 200 de măslini de-a lungul anilor, pe care i-a plantat în livada sa din zona Hegymagas, unde solul vulcanic este bogat, vremea caldă și ploile din belșug.

„Văd acești copaci ca o parte integrală a peisajului de aici în viitor”, a declarat el pentru jurnaliștii Reuters chiar din mijlocul livezii, în timp ce culegea măslinele alături de prieteni.

El spune că microclimatul de aici a devenit în ultimii ani tot mai prielnic pentru copacii aduși din sudul Europei.
Torok își duce măslinele culese manual în Slovenia învecinată, unde ele sunt transformate în ulei de măsline virgin, pe care îl vinde pentru 4.500 de forinți (12,35 dolari).

În sudul Ungariei, Gabor Stix a experimentat cu creșterea măslinilor de mai mulți ani, el cultivând pomii pentru vânzare. Stix se așteaptă ca toți măslinii pe care i-a crescut anul acesta în apropierea Pecs să fie vânduți până în martie 2025.
„Măslinii iubesc această climă… Oamenii s-ar gândi că Ungaria nu este potrivită pentru producția de măsline, dar este”, insistă el, citat de Hotnews.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:25 - Atenţionare de călătorie emisă de MAE pentru SUA: Uragan de gradul 5 în statul Florida
19:07 - Ce mesaj a postat Radu Vâlcan pe pagina sa de Instagram, fix cu o zi înainte de aniversarea Adelei Popescu: „O să mă certe…”
19:01 - Diana Buzoianu (USR), despre decizia CCR privind cazul Dianei Șoșoacă: „E foarte clar că singurul care câștigă din toată schema asta este Ciolacu”
18:59 - Tragedie în Prahova. Un șofer de Uber a fost ucis de un client
18:47 - Felix Cozma (PSD), după decizia CCR în cazul șefei SOS: Cred că e mai mult un circ pe care oricum Diana Șoșoacă îl făcea și înainte. Câștigătoare, ca și tip de electorat, este doamna Lasconi, după părerea mea (VIDEO)
18:35 - DNA trimite în judecată membrii unei rețele care a obținut ilegal 24 de terenuri din București, aflate în proprietatea statului
18:24 - O femeie de 70 de ani și fiul ei au plantat marijuana printre fasole și roșii. „Miroseau extraordinar de frumos”
18:11 - Surpriză! Cine îi dă 6.000 de lei lunar lui Irinel Columbeanu: „Suntem lângă el”
18:10 - Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, critici la adresa ONG-urilor de mediu: „Consecința litigiilor este că se întârzie investițiile”
17:43 - Silvia Dinică (USR): PNL-ul dă și impresia că ar vrea să părăsească coaliția, dar, în același timp, nu vrea să părăsească Guvernul pentru că sunt beneficii acolo. Faptul că ești în executiv îți dă un avantaj electoral (VIDEO)