Ce au găsit doi tineri într-o pădure din Botoșani: „Nu ne-am așteptat, ceva senzațional”

Ce au găsit doi tineri într-o pădure din Botoșani: „Nu ne-am așteptat, ceva senzațional”
Sursa Foto: Freepik.com

Marian Alecu și Adi Dănilă au descoperit o adevărată comoară într-o pădure din Botoșani, care datează de 2.400 de ani. Această descoperire este o premieră pentru zona Moldovei.

Tinerii au descoperit un tezaur de monede

Cei doi tineri pasionați de arheologie, au descoperit duminică, 6 octombrie, în pădurea de la Copălău, un tezaur de monede antice din secolele III-IV înaintea erei noastre, din perioada regelului Filip al III-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare. Tezaurul este format din 60 de monede de argint, care par a fi dacice, conform Știrile ProTv. 

„Astfel de monede nu au mai fost descoperite, doar din alte epoci. Din ce am vorbit cu cei de la Muzeul Județean, tipologia asta s-a mai descoperit în România, deci nu e o descoperire unică la nivel național”, explică Dănuț Huțu, șeful Direcției pentru Cultură Botoșani.

„Nu ne-am așteptat, a fost ceva senzațional pentru noi. Nu am căutat niciodată ceva anume, doar ieșim la mișcare. Acum a fost norocul nostru, ziua noastră norocoasă. Ne ghidăm să nu mergem în siturile arheologice. În rest, cea mai importantă este mișcarea pentru noi. Au rămas impresionați de descoperirea noastră, nu se așteptau să găsim așa ceva, nefiind specifice zonei noastre, s-au găsit mai mult în zona carpatică, e o descoperire senzațională și sperăm să aflăm mai multe de la muzeu”, explică Adi Dănilă, unul dintre cei doi arheologi de ocazie.

Este o descoperire unică pentru nordul țării

Deși monede similare s-au descoperit în zonele sudice de-a lungul timpului, cele care erau mai apropiate de civilizația greco-romană, acest tezaur este unic pentru zona de nord a țării.

„Este vorba despre niște monede din timpul lui Filip al II-lea, cam 300 – 400 de ani înainte de Hristos. Despre circulația lor nu pot să vă dau detalii până nu merg pe mâna specialiștilor, adică toate lucrurile care țin de autentificarea lor, despre cercetarea lor vor veni după ce vor fi expertizate de către arheologii Muzeului Județean, care vor completa demersul făcut de cei doi amatori care au deținut detector de metale în condițiile legii, pentru că oamenii au fost și le-au declarat la poliție, conform legislației în domeniu. Descoperirea a fost făcut în afara unui sit arheologic reperat în Repertoriul Arheologic Național sau în lista Monumentelor Istorice”, a mai adăugat Huțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:07 - Ce mesaj a postat Radu Vâlcan pe pagina sa de Instagram, fix cu o zi înainte de aniversarea Adelei Popescu: „O să mă certe…”
19:01 - Diana Buzoianu (USR), despre decizia CCR privind cazul Dianei Șoșoacă: „E foarte clar că singurul care câștigă din toată schema asta este Ciolacu”
18:59 - Tragedie în Prahova. Un șofer de Uber a fost ucis de un client
18:47 - Felix Cozma (PSD), după decizia CCR în cazul șefei SOS: Cred că e mai mult un circ pe care oricum Diana Șoșoacă îl făcea și înainte. Câștigătoare, ca și tip de electorat, este doamna Lasconi, după părerea mea (VIDEO)
18:35 - DNA trimite în judecată membrii unei rețele care a obținut ilegal 24 de terenuri din București, aflate în proprietatea statului
18:24 - O femeie de 70 de ani și fiul ei au plantat marijuana printre fasole și roșii. „Miroseau extraordinar de frumos”
18:11 - Surpriză! Cine îi dă 6.000 de lei lunar lui Irinel Columbeanu: „Suntem lângă el”
18:10 - Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, critici la adresa ONG-urilor de mediu: „Consecința litigiilor este că se întârzie investițiile”
17:43 - Silvia Dinică (USR): PNL-ul dă și impresia că ar vrea să părăsească coaliția, dar, în același timp, nu vrea să părăsească Guvernul pentru că sunt beneficii acolo. Faptul că ești în executiv îți dă un avantaj electoral (VIDEO)
17:38 - Adrian Cozma, despre moțiunea de cenzură a USR: „Urmează în forumurile de conducere să discutăm acest subiect”