Armata israeliană a trimis a patra divizie în ofensiva terestră din Liban: Numărul de militari de pe teren a ajuns la 15.000

Armata israeliană a trimis a patra divizie în ofensiva terestră din Liban: Numărul de militari de pe teren a ajuns la 15.000
sursă foto: Hepta/Photo: Marwan Naamani/ZUMA Press Wire/dpa

Israelul a declarat că își extinde operațiunile terestre în Liban cu desfășurarea unei a patra divizii după o altă noapte de atacuri aeriene intense în sudul și estul țării, anunță The Guardian.

Numărul de militari de pe teren este probabil să fi ajuns acum la 15.000

Divizia 146 rezervistă a fost trimisă în sudul Libanului peste noapte, la câteva ore după ce Israelul a anunțat mobilizarea unei a treia divizii permanente, ceea ce înseamnă că numărul de militari de pe teren este probabil să fi ajuns acum la 15.000.

Lansând ceea ce a denumit drept Operațiunea Northern Arrows săptămâna trecută, armata israeliană a declarat că ofensiva terestră va implica „raiduri localizate și țintite” pentru a elimina infrastructura Hezbollah de-a lungul frontierei de facto disputate dintre cele două țări, cunoscută sub numele de linia albastră.

Cu toate acestea, desfășurarea rapidă a patru divizii care operează în sudul Libanului, alături de ordinele de evacuare pentru satele libaneze de pe coastă la mai mult de zeci de kilometri de linia albastră și bombardarea intensivă a sudului și estului țării și a capitalei, sugerează că Israelul se pregătește pentru un atac mai mare spre nord împotriva miliției libaneze.

Secretarul general interimar al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat că capacitățile militare ale grupului sunt încă funcționale, în ciuda a două săptămâni de atacuri aeriene israeliene, inclusiv bombardamentele de la Beirut, care l-au ucis pe liderul Hassan Nasrallah, și o mare parte din conducerea miliției.

Hezbollah i-a înlocuit pe toți comandanții săi superiori, a spus el, iar trupele terestre israeliene nu au făcut niciun progres după o săptămână de lupte.

Cu toate acestea, marți, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a susținut că IDF l-a ucis pe Hashem Safieddine, bărbatul despre care se crede că l-ar fi putut înlocui pe Nasrallah. Hezbollah nu a confirmat moartea lui Safieddine.

Cel puțin 1.400 de libanezi, inclusiv civili și medici au fost uciși de armata israeliană

IDF a spus că l-a ucis și pe Suhail Husseini, responsabil cu supravegherea logisticii, bugetului și managementului, cu o seară înainte. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hezbollah, dar aproximativ 85 de proiectile au fost lansate spre orașul Haifa, din nordul Israelului, din Liban, marți dimineață.

Cele mai multe dintre proiectile au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană ale Israelului.
Două bombardamente aeriene israeliene au lovit suburbiile din sudul Beirutului, cu majoritate șiită, aproape imediat după discursul lui Qassem.

Au existat rapoarte despre un „atac aerian masiv” în Valea Bekaa din Liban, la aproximativ 30 km est de Beirut, marți noaptea, și cel puțin patru bombardamente asupra Dahiyeh, suburbia de sud a Beirutului unde Nasrallah a fost ucis.

Guvernul sirian a declarat că alți șapte civili au fost uciși într-un atac aerian israelian la Damasc.
Ministerul apărării a declarat că printre morți se numără femei și copii, iar bilanțul a fost preliminar, deoarece salvatorii încă mai încercau să recupereze resturile umane de sub moloz. Niciunul dintre morți nu era iranian, a declarat ambasada Iranului la Damasc.

Cel puțin 1.400 de libanezi, inclusiv civili, medici și luptători Hezbollah, au fost uciși și 1,2 milioane de oameni – aproximativ un sfert din populație – au fost alungați din casele lor de când luptele au escaladat acum trei săptămâni.

Ministerul libanez al Sănătăţii a declarat că cel puţin 36 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene din ultimele 24 de ore, iar 150 de persoane au fost rănite.

Israelul spune că scopul operațiunii este de a permite aproximativ 60.000 de persoane strămutate să se întoarcă la casele lor din nordul Israelului, după un an de lupte transfrontaliere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - PNL va discuta în ședința de miercuri și despre posibila ieșire de la guvernare, spune Alexandru Muraru: „În momentul în care Marcel Ciolacu a devenit prim-ministru, totul s-a degradat” (VIDEO)
12:07 - Biden va discuta cu Netanyahu despre atacul Israelului asupra Iranului. Bombardamentele asupra infrastructurii petroliere iraniene au potențial extrem de periculos
12:04 - 800.000 de români vor primi începând de astăzi plicuri privind amnistia fiscală. Poșta Română a început deja să le distribuie
11:58 - Florin Roman, deputat PNL: Cerem PSD și lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul PNL care pune cruce țepelor imobiliare
11:52 - Groapa în care a căzut o mașină nu se afla în curtea unei școli, precizează Primăria Sectorului 6: Incidentul a avut loc pe un teren privat, aflat în proprietatea unei societăți
11:42 - Mihai Tudose cere cercetări după declarațiile PNL despre decizia CCR: Dacă nu se confirmă, cei care au lansat în spațiul public asemenea acuzații doar pentru a-și justifica în avans niște eșecuri trebuie să plătească (VIDEO)
11:38 - 50 Cent spune că a prevăzut scandalul celebrităților de la petrecerile lui Puff Daddy: „A făcut tot ce se spune iar ceilalți i-au fost complici”
11:34 - Kate Middleton, din nou la spital. Prințesa de Wales este monitorizată îndeaproape
11:24 - Tragedie în localitatea Coșteiu din Timiș. Un bătrân a ars de viu în propria locuință
11:18 - Marcel Ciolacu: Extindem programul Creditul Fermierului. Majorăm și bugetul schemei / Anul acesta, până pe 30 septembrie, am alocat agriculturii peste 5 miliarde de euro pentru măsuri de sprijin (VIDEO)