Carnea de porc de Crăciun se va cumpăra din magazine. Tot mai puțini români cresc porci din cauză că este mai greu și prefer să cumpere carnea din magazine sau de la piață.
Acum, ei cresc găini, fiind mai ușor și mai puțin costisitor. Proprietarii de porci din sate sunt din ce în cem ai puțini, iar tradiția se va pierde după ce vârstnicii nu vor mai fi, conform observatornews.
„Marea majoritate merg spre supermarketuri, îşi cumpără carne pentru sărbătorile de iarnă şi preparatele pentru sărbători şi nu mai ţin porci”, spune Victor Geogia, primar Bengeşti-Ciocadia.
Însă, clienții sunt nemulțumiți de carnea de porc din magazine. Este foarte scumpă și nici nu este bună, spun ei. În măcelării, ceafa și cotletul de porc costă 21 de lei kilogramul, iar spata și pulpa este cu câțiva lei mai scumpă.
„În piaţă sunt groaznice, sunt groaznice îţi vine să fugi, dar nu ai ce să faci, trebuie să mai şi cumperi”;
„Carne de porc cumpărată din magazin nu e bună de nimic, nu are niciun gust”;
„Mi se par mari, foarte mari. În general la toate, dar luăm mai puţin, asta este, ce să facem. Să fie puţină şi bună”, spun unii clienți.
Chiar dacă îngrijirea animalelor nu este ușoară deloc și nici ieftină, în acest fel românii știu ce mănâncă. Dar, numărul porcilor din ogradele românilor s-a înjumătățit în ultimii 18 anil, iar cel al bovinelor este de 1,9 milioane.