Câștigătorii premiului Nobel pentru Fizică 2024. Pentru ce invenții au fost acordate

Câștigătorii premiului Nobel pentru Fizică 2024. Pentru ce invenții au fost acordate
Foto: Hepta - DPA Images / Daniel Reinhardt

Premiul Nobel pentru Fizică 2024 au fost câștigate de către americanul John Hopfield și anglo-canadianul Geoffrey Hinton, acordate pentru invențiile și decoperirile din domeniul învățării automate.

Ce invenții au creat câștigătorii

Hinton, de 76 de ani, profesor la Universitatea din Toronto, a primit titlul de naș al inteligenței artificiale și și-a lăsat locul de muncă de la Google pentru a se ocupa mai bine de tehnologie, conform Reuters.

„Va fi minunat în multe privințe, în domenii precum asistența medical. Dar trebuie să ne îngrijorăm și cu privire la o serie de posibile consecințe negative. În special amenințarea ca aceste lucruri să scape de sub control”, a spus Hinton.

Hinton a inventat o metodă care poate găsi proprietăți în date și poate să găsească elemente specifice în imagini. El a recunoscut că regret unele cercetările ale sale, doar că a acționat pe baza informațiilor pe care le avea la acea vreme.

John Hopfield, de 91 de ani, este profesor la Universitatea Ptinceton și a creat o memorie asociativă care poate să stocheze și să reconstituiască imaginii și alte tipuri de modele de date.

Premiul de 1,1 milioane de dolari va fi împărțit de către cei doi câștigători.

Fizica, principalul domeniul al premiului Nobel

Premiile Nobel se acordă din anul 1091, cu câteva întreruperi. Pe lângă literatură și pace, fizica este una dintre principalele domenii. Anul trecut premiul Nobel pentru Fizică a fost câștigat de Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier pentru invenția impulsurilor de lumină ultrascurte care pot oferi o imagine pe loc a schimbărilor din interiorul atomilor, benefică în identificarea bolilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră