Israelul a marcat un an de la atacul Hamas, cu slujbe de comemorare a victimelor și ostaticilor și cu atacuri pe fronturi deschise în mai multe părți din Orientul Mijlociu

Israelul a marcat un an de la atacul Hamas, cu slujbe de comemorare a victimelor și ostaticilor și cu atacuri pe fronturi deschise în mai multe părți din Orientul Mijlociu
Sursă foto: Hepta/Photo: Ilia yefimovich/dpa

Israelul a organizat ceremonii de comemorare a victimelor crimelor și răpirilor în masă comise de Hamas la 7 octombrie 2023, dar n-a renunțat la atacurile continue în Fâșia Gaza și Liban, arată BBC.

Din 7 octombrie, aproape 42.000 de oameni au fost uciși în timpul ofensivei Israelului din Gaza

La un an de la atac – în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane și 251 luate ostatici – premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va opri din nou un astfel de atac, spunând că forțele armate israeliene „schimbă realitatea de securitate” a regiunii.

Din 7 octombrie, aproape 42.000 de oameni au fost uciși în timpul ofensivei Israelului din Gaza, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

Pe măsură ce se desfășura ziua comemorărilor, Israelul a declarat că a interceptat peste 100 de rachete lansate de Hezbollah în Liban, precum și proiectile lansate de houthii din Yemen și de la Hamas din Gaza.

Peste noapte, sirenele de avertizare ale rachetelor au continuat să sune în nordul Israelului și alte câteva orașe au fost declarate zone militare închise, deoarece Israelul pare să își extindă ofensiva terestră peste granița cu Liban.

Marți dimineață, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că Suhail Hussein Husseini, comandantul logisticii Hezbollah, a fost ucis luni într-o „lovitură precisă, bazată pe informații în zona Beirut”. Hezbollah nu a comentat.

Husseini ar fi fost responsabil pentru bugetul și managementul logistic al celor mai sensibile proiecte ale Hezbollah, inclusiv planurile sale de război și alte operațiuni speciale, a spus IDF.

SUA au indicat că sprijină atacul asupra Hezbollah-ului în Liban – dar se tem că ceea ce a fost descris drept o operațiune limitată de către Israel s-ar putea transforma rapid într-un conflict prelungit și extins în toată zona Orientului Mijlociu.

Și în timp ce oficialii americani și israelieni discută răspunsul Israelului la atacul fără precedent cu rachete iraniene de săptămâna trecută, directorul CIA, William Burns, a avertizat că există „un pericol foarte real al unei noi escaladări regionale”.

Familiile celor uciși și luați ostatici de către Hamas s-au adunat pentru primul eveniment comemorativ al zilei

Ținând în mână imagini cu cei dragi, au ascultat ultima piesă care a fost auzită la festivalul la care s-a petrecut atentatul Hamas, înainte ca președintele israelian Isaac Herzog să conducă un minut de reculegere la 06:29, momentul în care a început atacul.

Între timp, Netanyahu a vizitat memorialul Sabiei de Fier din Ierusalim pentru victimele atacurilor Hamas, aprinzând o lumânare pentru „a-i aminti pe cei morți și pe ostaticii noștri”.

În cel mai mare parc din Tel Aviv, familiile israeliene s-au adunat pentru un eveniment numit Ceremonia Memorială a Familiilor îndoliate, care a servit ca alternativă la ceremonia oficială de comemorare a guvernului.

Unii dintre cei mai populari cântăreți din Israel au susținut spectacole emoționante, în timp ce imagini cu victime au apărut pe ecrane.
Scena a fost împodobită cu obiecte care simbolizează atacurile, inclusiv mașini arse și sparte de la festivalul de muzică Nova și o bicicletă și un leagăn pentru copii din kibutz-ul Be’eri.

Președintele american Joe Biden s-a alăturat altor lideri mondiali pentru a condamna „brutalitatea de neimaginat” a atacurilor Hamas de acum un an.

El și-a exprimat, de asemenea, cu groază, părerea față de războiul care a urmat, spunând că „mulți prea mulți civili au suferit, mult prea mult”.

De asemenea, cei îndoliați s-au adunat la priveghiurile din întreaga lume, inclusiv în Australia, Africa de Sud, Germania și SUA.

În Marea Britanie, premierul Keir Starmer a declarat Camerei Comunelor că sprijină dreptul Israelului de a se apăra. Dar a insistat că nu există o soluție militară pentru criza actuală și a făcut apel la toate părțile „să facă un pas în spate”.

Pe măsură ce slujbele de pomenire aveau loc, conflictul extins din regiune a făcut ravagii

Armata israeliană a spus că Hezbollah a tras peste 130 de rachete peste granița din Liban. Majoritatea au fost doborâte, dar unele au lovit orașele Haifa și Tiberius.

Anterior, Hamas a lansat și rachete la Tel Aviv din Gaza. Armata a spus că rachete balistice au fost lansate împotriva Israelului din Yemen, dar au fost interceptate.

Pe parcursul zilei, Israelul a efectuat mai multe atacuri aeriene și mai multe incursiuni terestre în Liban.
Armata israeliană a declarat că extinde operațiunile împotriva Hezbollah, avertizând locuitorii din sudul Libanului să evite folosirea bărcilor pe mare sau pe râurile aflate la sud de râul Awali.

Trei săptămâni de atacuri intense israeliene și alte bombardamente în Liban au ucis peste 1.400 de persoane și au strămutat alte 1,2 milioane, potrivit autorităților libaneze.

Hezbollah – o organizație politică, militară și socială islamistă șiită care deține o putere considerabilă în Liban – a rămas sfidătoare, în ciuda faptului că a suferit o serie de lovituri devastatoare în ultimele săptămâni, inclusiv uciderea liderului său și a majorității comandanților săi militari de top.

Luni, grupul a insistat că are „încredere… în capacitatea rezistenței de a se opune agresiunii israeliene”.
Guvernul israelian – care desemnează Hezbollah drept organizație teroristă – s-a angajat să asigure că zecile de mii de rezidenți strămutați se vor întoarce la casele lor de lângă granița cu Liban după un an de lupte transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:08 - Ciprian Dobre (PNL): Niciodată nu vom face un asemenea act, în care noi să introducem o moțiune de cenzură în Parlamentul României împotriva unui guvern din care noi facem parte (VIDEO)
17:06 - Buzău: 20 de persoane au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci cumpărate de pe marginea drumului
17:05 - Câștigătorii premiului Nobel pentru Fizică 2024. Pentru ce invenții au fost acordate
16:49 - Silvia Dinică, despre decizia controversată a CCR care o vizează pe Șoșoacă: „Este un abuz” (VIDEO)
16:37 - Gabriel Zetea, reacție la declarațiile lui Nicolae Ciucă privind coaliția PSD-PNL: Asta spune într-un joc electoral, pentru că pentru domnia sa, în acest moment, contează exclusiv procentele pe care le poate avea în campania electorală (VIDEO)
16:31 - Daniel Fenechiu (PNL), despre moțiunea de cenzură a USR: „Să nu ne pună în situații pe care să încerce să le exploateze politic împotriva noastră”
16:30 - Reguli noi pentru zboruri. Se modifică politica bagajelor
16:26 - Gestul extrem făcut de o femeie, după ce a aflat că soțul său decedat o înșelase de mai multe ori. Ce a a găsit aceasta în calculatorul bărbatului
16:24 - Newsweek: Vom trăi sau nu până la 150 de ani în viitor? Ce spun cercetătorii despre speranța de viață
16:06 - Sorin Grindeanu: Ciucă al nostru nu se dezminte! După o luptă acerbă de 3 minute cu limba română, ne anunță că pleacă, dar rămâne. Se dă cu un pas mai aproape de oala cu fasole… să o păzească!