Augustin Zegrean, întrebat dacă e posibilă excluderea SOS de la parlamentare după scoaterea Dianei Șoșoacă de la prezidențiale: „La partid nu sunt chiar aceleași principii, dar mare parte dintre ele există” (VIDEO)

Augustin Zegrean, întrebat dacă e posibilă excluderea SOS de la parlamentare după scoaterea Dianei Șoșoacă de la prezidențiale: „La partid nu sunt chiar aceleași principii, dar mare parte dintre ele există” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a fost întrebată dacă este posibilă excluderea SOS România de la alegerile parlamentare după scoaterea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a explicat că „la partid nu sunt chiar aceleași principii, dar mare parte dintre ele există”.

Augustin Zegrean, pe B1 TV, despre decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă

Întrebat ce înseamnă o astfel de decizie pentru această candidatură și eventual pentru altele viitoare, fostul președinte al CCR a explicat: „Pentru candidatura aceasta nu mai înseamnă nimic, pentru că ea a fost dată, dacă se publică în Monitorul Oficial, intră în vigoare din acel moment, este general obligatorie, deci indiferent ce ar scrie în motivare contează ce decizie există – și prevede respingerea candidaturii (…). E foarte greu să motiveze, pentru că motivele pentru care poate fi oprită candidatura (…) sunt strict prevăzute de Constituție și de lege, deci nu poți să faci teorii acolo multe”.

Întrebat ce problemă ar fi putut să fie în legătură cu candidatura Dianei Șoșoacă, Augustin Zegrean a explicat că există „mai multe” posibilități.

„Este articolul 16 din Constituție, care spune că pot obține funcții publice, deține funcții publice cetățenii români cu domiciliul în țară – de exemplu, s-ar putea întâmpla să se găsească că doamna nu mai are domiciliu în România și atunci puteau să îi respingă candidatura. Sau (…) că nu a împlinit 35 de ani și atunci iar i se putea respinge candidatura”, a continuat Augustin Zegrean.

„Se mai putea respinge candidatura dacă făcea parte din categoria persoanelor care nu au voie să se asocieze în partide politice, dar asta e numai când candidează la un partid, că dacă candidează la Președinția României, toți Președinții de până acum făceau parte dintr-un partid politic. Dacă era judecător și în același timp voia să candideze, nu se putea”, a adăugat el.

Ce a spus despre SOS România, partidul Dianei Șoșoacă

Întrebat dacă e posibilă excluderea SOS de la parlamentare după scoaterea Dianei Șoșoacă de la prezidențiale, Augustin Zegrean a explicat: „La partid nu sunt chiar aceleași principii, dar mare parte dintre ele există, pentru că la partid, de exemplu, nu poate să îi spună că n-are voie să facă parte dintr-un partid politic (…), nici că n-are voie să meargă la ambasada Rusiei, pentru că acesta nu e un motiv prevăzut de lege”.

„Sunt motivele prevăzute de lege, condiția esențială este să aibă semnăturile și semnăturile să fie reale. Curtea Constituțională primește candidatura doar, declarația de acceptare a candidaturii de la Biroul Electoral Central, se trimite la Curte un exemplar și, dacă cineva contestă, că nu ar fi avut semnăturile necesare, Curtea poate să ceară dosarul cu semnături”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`