Alimentul unic care se produce doar în România. Este o delicatesă de care puțini români au auzit

Alimentul unic care se produce doar în România. Este o delicatesă de care puțini români au auzit
Sursă foto: Pixabay

România este o țară cu foarte multe preparate delicioase, care devin cunoscute și în străinătate. Recent, un nou aliment a devenit popular peste hotare, deși nu este foarte cunoscut de români.

O brânză unică în lume se prepară în Cluj

Cu toții suntem familiarizați cu preparatele foarte cunoscute de la noi din țară, fie că este vorba despre rețete mai complexe, fie despre produse făcute în România, precum diferite tipuri de brânză, cârnați, salam sau și băuturi.

Puțini români știu totuși de un preparat unic în lume, un fel de brânză, care se produce doar în Cluj. Acest preparat are la bază rețete pe care le găsim în locuri precum Elveția, sau Franța.

Este vorba despre brânza de Năsal, un fel de mâncare considerat unic, deoarece este făcut într-o grotă veche de 300 de ani, cu ajutorul unei bacterii ce se găsește numai în această zonă.

Cum se prepară această brânză

Brânza de Năsal se lasă la maturat vreme de 30 de zile, în grota de la Țaga. Ea este făcută din lapte de bivoliță și oaie, iar în unele cazuri poate fi ținută acolo și mai mult timp, chiar și 60 de zile. Producătorii acestui tip de brânză recomandă cumpărătorilor să o consume alături de un pahar de vin.

„Este o grotă cu o poveste de peste 300 de ani, cu o bacterie unică în lume care nu poate fi reprodusă. Există în pereții grotei și acolo se maturează în funcție de cât tip dorim să păstrăm produsul, 25-60 de zile. Brânză este măturată în grota de la Ţaga, facem brânză din lapte bivoliță și oaie”, explică un producător, potrivit observatornews.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`