Kazahstanul a aprobat un plan de construire a primei sale centrale nucleare, printr-un referendum. Cetățenii și-au depășit spaima cu privire la expunerea la radiații

Kazahstanul a aprobat un plan de construire a primei sale centrale nucleare, printr-un referendum. Cetățenii și-au depășit spaima cu privire la expunerea la radiații
Sursa foto: Shutterstock

Kazahstanul a aprobat un plan de construire a primei sale centrale nucleare printr-un referendum, depășind resentimentele persistente față de expunerea masivă la radiații din testele nucleare din epoca sovietică, anunță France24.

Țara din Asia Centrală este cel mai mare producător de uraniu din lume

Kazahstanul va construi o centrală nucleară în apropierea satului semi-abandonat Ulken din stepele kazahe de pe malul lacului Balkhash.
Țara din Asia Centrală este cel mai mare producător de uraniu din lume și are rezerve masive de petrol, dar suferă de deficit cronic de energie.

Votul „Da” a câștigat 71,12% la referendumul de duminică, iar prezența la vot a fost de 63,66%, a anunțat luni comisia electorală din Kazahstan.

China, Franța, Rusia și Coreea de Sud sunt în cursă pentru construirea noii centrale electrice nucelare, care urmează să fie amplasată pe malul lacului Balkhash.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev, care a fost ales în 2019, spune că uzina va fi „cel mai mare proiect din istoria Kazahstanului independent”.

Tokayev a indicat duminică că preferă un „consorțiu internațional format din companii globale echipate cu tehnologii de ultimă oră”.

Între 1949 și 1989, Uniunea Sovietică a efectuat 450 de teste nucleare, expunând 1,5 milioane de oameni la radiații

Tabăra „Da” a dominat de-a lungul campaniei, iar adversarii preocupați de potențiale accidente s-au chinuit să se facă auziți.
Zeci de persoane au fost arestate în săptămânile premergătoare referendumului, potrivit presei private locale.

Problema energiei nucleare este sensibilă având în vedere că între 1949 și 1989, Uniunea Sovietică a efectuat acolo aproximativ 450 de teste nucleare, expunând 1,5 milioane de oameni la radiații.

Centrala electrică urmează să fie construită în apropierea satului semi-abandonat Ulken din stepa kazahă de pe malul lacului Balkhash, al doilea lac ca mărime din Asia Centrală.

Pentru a spori prezența la vot, autoritățile i-au autorizat pe kazahi să voteze chiar dacă nu erau înscriși pe listele electorale. Autobuzele au fost gratuite în orașele mari în ziua referendumului pentru a facilita accesul la secțiile de votare.

„Referendumul în sine este o dovadă suplimentară a schimbărilor enorme care au avut loc în Kazahstan în ultimii cinci ani, o nouă manifestare clară a conceptului de stat care ascultă”, a spus Tokayev înainte de vot.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`