Alternativa lui ÎPS Teodosie pentru românii care merg la sală: „Nu există exercițiu fizic mai binefăcător și mai complet”

Alternativa lui ÎPS Teodosie pentru românii care merg la sală: „Nu există exercițiu fizic mai binefăcător și mai complet”
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a arătat de părere că mătania este cel „mai binefăcător și complet” exercițiu fizic pe care îl poate face o persoană, transmite ct100.ro.

Ce a spus ÎPS Teodosie despre mersul la sală

Întrebat de un enoriaș dacă este bine pentru sănătate să mergem la sala de sport, având în vedere că unii spuneau că „acolo, fiind spațiu închis, sunt multe energii negative”, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: „Nu de aceea nu este bine, că sunt energii negative. Peste tot sunt demoni, în jurul nostru. Zicem energii negative. Sigur, este bine să meargă sportivii la sala de sport, că şi-au ales această cale şi e binecuvântată. Dar noi avem sportul nostru religios, metania”.

„Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet pentru ca să pună în mişcare toţi muşchii trupului precum metania, dacă e făcută corect”, a adăugat ÎPS Teodosie.

Ce este „metania”

Citând din „Ghidul creștinului ortodox de azi” – Vasile Răduca, Doxologia.ro descrie „metania” drept „o formă de închinare, de regulă în fața sfinților reprezentați în icoane. Se pot face metanii mici și metanii mari”.

„În primul caz, credinciosul se apleacă spre pământ până când îl atinge cu mâna dreaptă, apoi se ridică, făcându-și simultan semnul Crucii. În al doilea caz, el îngenunchează, atinge pământul cu fruntea sprijinindu-se cu brațele, apoi se ridică, făcându-și în același timp semnul Crucii. Metania mare, specifică postului, este un gest de profundă smerenie.

În timp ce se săvârșește o metanie, se spun cuvintele: „Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul”. Căderea în genunchi simbolizează căderea în păcat, iar ridicarea, însoțită de semnul Crucii, simbolizează ridicarea din păcat, posibilă numai cu ajutorul lui Dumnezeu.”, mai notează Doxologia.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`