Motivul pentru care din ce în ce mai mulți elevi apelează la meditații. Care este numărul profesorilor care practică această activitate

Motivul pentru care din ce în ce mai mulți elevi apelează la meditații. Care este numărul profesorilor care practică această activitate
Foto: Pixabay

Din ce în ce mai mulți elevi apelează la profesori pentru a face meditații la română, matematică sau materiile pentru facultate. Anul trecut, Fiscul a înregistrat cel mai mare număr de profesori care și-au declarat veniturile din meditații.

Peste 11.000 de profesori și-au declarat veniturile din pregătirile cu elevii

Piața meditațiilor fiscale a crescut în ultimul an, după ce au început să apară centre unde plata se face online. Doar anul trecut 11.734 de profesori și-au declarat veniturile din pregătiri la ANAF, în total de 169 milioane de lei, conform Știrile ProTv. 

În țară sunt peste 240.000 de cadre didactice, ceea ce înseamnă că încă există o mare majoritate care nu au declarat banii sau care nu fac meditații. Elevii au declarat că majoritatea profesorilor le cer bani cash și nu acceptă plata pe card pentru pregătire, astfel că este imposibil ca vreo instituție să aibă o evidență clară.

Conform datelor ANAF, cele mai mari venituri nete declarate de profesori din meditații au fost în București, peste 40 de milioane de lei, Sibiu fiind pe locul doi cu peste 15 milioane de lei, iar pe locul trei fiind județul Cluj, cu peste 14 milioane de lei. 1.935 de profesori din Capitală și-au declarat veniturile din mediații la ANAF.

„Dacă ANAF ar avea un program care să fie bine pus la punct pentru profesori, care să le dea posibilitatea să-și plătească ușor impozitiele și fără să mai aibă vreo grijă după că îi va lua cineva la întrebări sau că trebuie să plătească consultanți fiscali, am vedea numărul profesorilor care fac meditații crescând. Din păcate, ANAF a făcut genul acesta de lucruri pentru altfel de industrii și a lăsat profesorii de-o parte”, a explicat Christian Năsulea, profesor de economie mondială.

Profesorii au început să facă meditații pe bază de abonament

Au început să apară și centre în care elevii pot beneficia de meditații dacă plătesc un abonament. De exemplu, 16 ședințe costă 199 de lei mult mai puțin decât meditațiile particulare, acolo unde o singură ședință depășeste 100 de lei.

„Abonamentele sunt lunare și reînnoire automată. Plata se face doar cu cardul, nu avem altă metodă de plată. E ușor de gestionat și de părinți, și de noi. Pentru fiecare bănuț plătit se dă factură. Totul este legal, plătim taxe și impozite, înăa nu cred că părinții sunt interesați de astfel de aspecte. Sunt interesați mai mult de faptul că au acces la o pregătire de calitate, văd că există un progres al copilului. Acestea sunt lucrurile importante pentru părinți”, a transmis Florin Nicola, reprezentanta unei platforme online de pregătire interactivă.

Potrivit Institutului Național de Statistică, după ultimele majorări salariale, câștigurile din învățământ sunt pe locul 7 în sistemul de stat, cu un salariu mediu net de 4.621 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:19 - Locul ocupat de Simona Halep în clasamentul WTA după victoria de la Hong Kong. Salt important în ierarhia mondială
13:17 - Alimentul unic care se produce doar în România. Este o delicatesă de care puțini români au auzit
13:13 - Climatologii avertizează că râurile din lume seacă în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani
13:04 - „O nuntă așa cum am visat amândoi!”. Monica Bîrlădeanu a făcut primele declarații după ce s-a căsătorit cu Valeriu Gheorghiță (FOTO)
12:50 - Nicolae Ciucă, întâlnire cu familia tinerei de origine română ținute în captivitate de Hamas de aproape un an: „România susține ferm eliberarea ostaticilor și rămâne un partener de încredere al Israelului în lupta împotriva terorismului”
12:49 - Una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din România are printre cele mai ieftine case din Europa. Orașul se regăsește în multe topuri internaționale
12:32 - „Miroase a hoţie”: Noi acuzații de fraudă în cazul bugetului Casa Verde Fotovoltaice pentru Oltenia. Fondurile au fost epuizate în 80 de secunde
12:25 - Împrumuturile statului, aproape de record. Septembrie, una dintre lunile cu cele mai mari împrumuturi din an
12:23 - Adina Săniuță: CCR nu este un organism de la colțul străzii, nu poate să spună că face niște greșeli și după aceea le repară. Ceea ce s-a întâmplat acum este clar un joc al clanului PSD și chiar și PNL (VIDEO)
12:22 - LeBron și fiul său, Bronny James, au făcut istorie în NBA, fiind primul duo tată-fiu care a jucat în aceeași echipă