O misiune de 5 miliarde de dolari, un pariu excepțional al NASA, către o lume de gheață pe care ar putea exista viață

O misiune de 5 miliarde de dolari, un pariu excepțional al NASA, către o lume de gheață pe care ar putea exista viață

Una dintre cele mai palpitante misiuni interplanetare din istoria NASA va fi lansată peste câteva zile, iar o sondă de mari dimensiuni va călători șase ani și jumătate până la satelitul Europa al lui Jupiter.

Un ocean misterios dintr-o lume înghețată și îndepărtată

Sub stratul gros de gheață al Europei se află un ocean subteran ce ar putea conține forme de viață. Cea mai mare sondă pe care NASA o trimite vreodată într-o misiune planetară vrea să afle dacă Europa poate găzdui condiții propice vieții.

Satelitul Europa este mai mic decât Luna noastră, dar are o suprafață mult mai netedă, fiind un corp ceresc cu foarte puține denivelări, fiindcă nu pare să aibă munți sau cratere, anunță The Conversation.

Pe scoarța Europei se găsesc semne distinctive sub forma unor dungi întunecate, care ar putea fi creste formate din erupțiile de gheață dintr-o etapă timpurie a existenței sale.

Sonda interplanetară Europa Clipper va fi lansată cel devreme în 10 octombrie 2024, cu o rachetă Falcon Heavy a SpaceX de la Kennedy Space Center, Florida. Sonda va ajunge la Jupiter Europa în aprilie 2030 și va începe survolurile Europei în primăvara lui 2031. Europa Clipper are 24 de motoare.

Sonda va avea la lansare o greutate de 6 tone

Este cea mai mare sondă pe care NASA o trimite vreodată într-o misiune planetară, având nouă instrumente științifice de măsurare (spectrometre, camere, radar, senzori), inclusiv un „experiment gravitațional” care va investiga oceanul de sub gheața de la suprafața Europei.

Cu panourile solare extinse, lungimea sondei Europa Clipper este de 30 metri. Sonda va avea la lansare o greutate de 6 tone, dintre care peste 40% combustibil.

Pentru că sonda va ajunge și la 25 km de suprafața satelitului jovian, va furniza cele mai detaliate imagini cu Europa de până acum, așa că cercetătorii speră că vor fi trimise și fotografii cu gheizere.

Radarele de ultimă generație vor putea afla ce se găsește sub gheața satelitului jupiterian și ar putea detecta „buzunare” ascunse cu apă lichidă.

Este prima oară când NASA trimite o sondă către o lume înghețată care are și oceane sub stratul gros de gheață. Planul indică executarea a câtorva zeci de survoluri ale Europei în decurs de trei ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:19 - Locul ocupat de Simona Halep în clasamentul WTA după victoria de la Hong Kong. Salt important în ierarhia mondială
13:17 - Alimentul unic care se produce doar în România. Este o delicatesă de care puțini români au auzit
13:13 - Climatologii avertizează că râurile din lume seacă în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani
13:04 - „O nuntă așa cum am visat amândoi!”. Monica Bîrlădeanu a făcut primele declarații după ce s-a căsătorit cu Valeriu Gheorghiță (FOTO)
12:50 - Nicolae Ciucă, întâlnire cu familia tinerei de origine română ținute în captivitate de Hamas de aproape un an: „România susține ferm eliberarea ostaticilor și rămâne un partener de încredere al Israelului în lupta împotriva terorismului”
12:49 - Una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din România are printre cele mai ieftine case din Europa. Orașul se regăsește în multe topuri internaționale
12:32 - „Miroase a hoţie”: Noi acuzații de fraudă în cazul bugetului Casa Verde Fotovoltaice pentru Oltenia. Fondurile au fost epuizate în 80 de secunde
12:25 - Împrumuturile statului, aproape de record. Septembrie, una dintre lunile cu cele mai mari împrumuturi din an
12:23 - Adina Săniuță: CCR nu este un organism de la colțul străzii, nu poate să spună că face niște greșeli și după aceea le repară. Ceea ce s-a întâmplat acum este clar un joc al clanului PSD și chiar și PNL (VIDEO)
12:22 - LeBron și fiul său, Bronny James, au făcut istorie în NBA, fiind primul duo tată-fiu care a jucat în aceeași echipă