Negocieri în impas, greva continuă. Boeing și sindicatul reiau discuțiile fără rezultate

Negocieri în impas, greva continuă. Boeing și sindicatul reiau discuțiile fără rezultate
FILED - 08 April 2009, Hesse, Frankfurt_Main: The front of a Boing 777F cargo plane of the airline Emirates SkyCargo pictured at Rhein/Main airport in Frankfurt. Boeing and Emirates SkyCargo have announced an order for five additional 777 Freighters. Photo: Boris Roessler/dpa

Boeing și cel mai mare sindicat al său vor relua negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă în data de 7 octombrie. Această decizie vine în încercarea de a rezolva conflictul care a dus la greva a aproximativ 33.000 de lucrători de la facilitățile producătorului de avioane din coasta de vest a SUA.

Care sunt nemulțumirile angajaților Boeing?

Nemulțumirile angajaților Boeing se leagă de mai multe aspecte. Unul dintre principalele motive este eliminarea beneficiilor de pensie tradiționale în favoarea planurilor 401(k), ceea ce a transferat responsabilitatea financiară pentru pensii către angajați. Angajații sunt, de asemenea, frustrați de creșterile salariale modeste care nu au ținut pasul cu creșterea costului vieții. În plus, relocarea producției către alte state cu rate mai mici de sindicalizare, precum Carolina de Sud, a afectat relația dintre companie și forța de muncă sindicalizată​.

Beneficiile puse în discuție de Boeing

Boeing a oferit o creștere salarială de 30% pe patru ani, restabilirea unui bonus de performanță, beneficii de pensionare îmbunătățite și un bonus de ratificare dublat, într-o ofertă descrisă ca fiind „cea mai bună și finală”.

Reacția sindicatului la oferta Boeing

Conducerea sindicatului a respins oferta companiei, evidențiind diferențele semnificative între cerințele lucrătorilor și ceea ce compania este dispusă să ofere.

Administrația președintelui Joe Biden, prin secretarul de muncă Julie Su, este activ angajată în facilitarea dialogului între Boeing și sindicat, subliniind importanța stabilității în industria aeronautică pentru economia națională.

Consecințele grevei lucrătorilor Boeing

Consecințele grevei lucrătorilor Boeing sunt grave atât pentru companie, cât și pentru economia Statelor Unite. Până în acest moment, se estimează că greva a cauzat pierderi economice de peste 1,65 miliarde de dolari. Aceasta afectează nu doar producția modelelor Boeing 777, 767 și 737 MAX, ci și întregul lanț de aprovizionare, în special în industria aerospațială. Suspendarea producției are un impact direct asupra afacerilor locale, a furnizorilor, și afectează mii de angajați în afara celor aflați în grevă, contribuind la deteriorarea economiei la nivel național.

Pe lângă impactul financiar imediat, există și riscul pe termen lung de a pierde investiții și de a afecta încrederea în piață. De asemenea, Boeing a fost forțat să ia măsuri drastice, inclusiv înghețarea angajărilor și posibile concedieri temporare, în încercarea de a reduce costurile în timpul grevei prelungite.

Între timp, companiile și comunitățile din jurul facilităților Boeing se pregătesc pentru mai noi probleme economice, întrucât efectele acestei greve se resimt în toată economia industriei aerospațiale din SUA​.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`