Asteroidul care a lovit Pământul și a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nua fost singurul care a lovit planeta

Asteroidul care a lovit Pământul și  a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nua fost singurul care a lovit planeta
sursă foto: Unsplash

Uriașul asteroid care a lovit Pământul și a distrus dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur, au confirmat oamenii de știință. O a doua rocă spațială, mai mică, s-a izbit în mare în largul coastei Africii de Vest, creând un crater mare în aceeași epocă, anunță BBC.

Ar fi fost un „eveniment catastrofal” care a provocat un tsunami de cel puțin 800 de metri înălțime

Dr. Uisdean Nicholson de la Universitatea Heriot-Watt a găsit pentru prima dată craterul Nadir în 2022, dar un nor de incertitudine plana asupra modului în care s-a format cu adevărat.

Acum, doctorul Nicholson și colegii săi sunt siguri că depresiunea de 9 km a fost cauzată de un asteroid care a căzut pe fundul apei.
Ei nu pot data exact evenimentul sau nu pot spune dacă a venit înainte sau după asteroidul care a provocat craterul Chicxulub, lat de 180 km, din Mexic. Acesta a pus capăt domniei dinozaurilor.

Dar se spune că roca mai mică a apărut și ea la sfârșitul perioadei Cretacice, atunci când au dispărut dinozaurii. Pe măsură ce a înaintat în atmosfera Pământului, ar fi format o minge de foc.

Ar fi urmat o explozie extrem de puternică, înainte de cutremure seismice de mărimea unui cutremur cu magnitudinea 7.

Oamenii de știință cred că Nadir a lovit Pământul cu aproximativ 72.000 km/h

Este neobișnuit ca asteroizi atât de mari să se prăbușească din sistemul nostru solar pe drum spre planeta noastră într-un interval scurt de timp unul de celălalt. Iar cercetătorii nu știu de ce doi astfel de asteroizi au lovit Pământul la o distanță atât de mică unul de altul.

Asteroidul care a creat craterul Nadir a măsurat aproximativ 450-500 m lățime, iar oamenii de știință cred că a lovit Pământul cu aproximativ 72.000 km/h.

Asteroidul Nadir avea aproximativ dimensiunea lui Bennu, care este în prezent cel mai periculos obiect care orbitează în apropierea Pământului.

Oamenii de știință spun că cea mai probabilă dată la care Bennu ar putea lovi Pământul este 24 septembrie 2182, potrivit NASA. Dar este încă doar o probabilitate de 1 la 2.700.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:26 - Marcel Ciolacu, întâlnire cu ÎPS Petru la Chișinău: „Voi sprijini în continuare cu toată forța Mitropolia Basarabiei, inclusiv la nivel financiar pentru construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Republica Moldova”
19:00 - Florian Bodog: Colaborarea între PSD și PNL în ceea ce privește actul de guvernare eu nu cred că are de suferit. Coaliția nu este ruptă (VIDEO)
18:58 - Rețeta pentru murături perfecte, lăsată de Radu Anton Roman. De ce recomanda acesta ca borcanele să fie puse pe lame de cuțite
18:50 - Virgil Guran: Când a fost Nicole Ciucă premier, întotdeauna când s-au luat măsuri în alianță, s-a discutat cu partenerii noștri. De când a venit Ciolacu, nu mai există acest dialog. De aici pornesc multe lucruri (VIDEO)
18:33 - Suporterii FCSB reținuți în Grecia au fost arestați preventiv. Cât vor sta în spatele gratiilor și ce amenzi au primit
18:26 - Sergiu Bîlcea: Ruptura dintre PNL și PSD este una evidentă. Ne asumăm în continuare această guvernare. După învestirea noului Parlament, PNL își dorește o majoritate de dreapta (VIDEO)
18:03 - „Am o familie care nu trebuie să sufere din cauza indiferenței mele”. Mesajul transmis de Radu Vâlcan, de pe patul de spital
17:57 - „Urâm România”. Jucătoare de teqball din Ungaria, sancționată sever după ce l-a făcut praf pe arbitrul român de la turneul de Cupă Mondială din Budapesta (VIDEO)
17:45 - Horațiu Cosma: Păcăleala anului de la Grindeanu – avem doar 36 km noi de drumuri rapide din cei 170 promiși
17:32 - Mihai Trăistariu susține că a găsit piesa perfectă pentru Eurovision. Nu știe încă pentru ce țară va concura, dar știe pentru care și-ar dori să o facă