Recalcularea pensiilor: Documentele care nu vor mai fi necesare pentru pensionare începând cu ianuarie 2025

Recalcularea pensiilor: Documentele care nu vor mai fi necesare pentru pensionare începând cu ianuarie 2025
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vor fi impuse noi reglementări în ceea ce privește procesul de recalculare al pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, pensionarii nu vor mai fi nevoiți să depună anumite documente pentru recalculare.

„Pensionarii care au muncit la fel vor avea pensii egale”

Ministrul a precizat la România TV că reforma sistemului de pensii nu aduce doar bani în plus, ci mai ales dreptate și echitate.

„Pensionarii care au muncit la fel vor avea pensii egale”, a explicat Bucura-Oprescu, menționând că recalcularea recentă, începută în septembrie, a adus pensii mai mari pentru peste 82% dintre pensionari, iar nicio pensie nu a scăzut.

Ea a punctat importanța contributivității, care a devenit un element esențial în calculul pensiilor.

O noutate majoră introdusă de reforma pensiilor este simplificarea procesului de recalculare, în special pentru cei care au muncit după anul 2001. Conform noilor reglementări, aceștia nu vor mai fi obligați să depună documente suplimentare. Simona Bucura-Oprescu a explicat că toate datele relevante sunt deja înregistrate și vor fi valorificate după 1 ianuarie 2025, atunci când va începe noua etapă de recalculare.

„Dacă pensionarii sau pensionabilii au muncit după 2001, nu este nevoie să aducă niciun document. Spun asta pentru că aflu că încă mai există pensionari care se interesează de aceste documente”, a explicat ministrul la România TV, potrivit Ziarul Unirea.

Cei care au lucrat înainte de 2001 sunt nevoiți să obțină adeverințe de la angajatorii de atunci, care au obligația să le elibereze în termen de 60 de zile de la solicitare. În cazul în care angajatorii nu respectă această obligație, pensionarii se pot adresa inspectoratului de muncă pentru a rezolva situația.

Ce schimbare importantă a apărut odată cu noua lege a pensiilor

O altă schimbare importantă este recunoașterea veniturilor nepermanente, precum bonusuri sau sporuri, care vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

„Legea 360 recunoaște veniturile nepermanente pentru a fi luate în calcul la pensie”, a mai adăugat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a vorbit și despre indexarea anuală a pensiilor, care va continua să fie aplicată la fiecare început de an. În conformitate cu noua lege, pensiile vor fi majorate anual în ianuarie, pe baza ratei inflației și a 50% din creșterea salariului brut mediu pe economie.

Ministrul a confirmat că datele necesare pentru indexarea din 2025 au fost deja primite de la Institutul Național de Statistică (INS) și că se lucrează la calculele pentru ajustarea pensiilor.

„Indexarea este conform articolului din lege. Noutatea este că legea prevede că pensiile se majorează anual în ianuarie cu inflația plus 50% din diferența salariului brut mediu pe economie”, a mai spus ministra.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:30 - Cătălin Botezatu a dezvăluit câți copii are, de fapt :”Cel mai nasol e când …” (VIDEO)
19:26 - Marcel Ciolacu, întâlnire cu ÎPS Petru la Chișinău: „Voi sprijini în continuare cu toată forța Mitropolia Basarabiei, inclusiv la nivel financiar pentru construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Republica Moldova”
19:00 - Florian Bodog: Colaborarea între PSD și PNL în ceea ce privește actul de guvernare eu nu cred că are de suferit. Coaliția nu este ruptă (VIDEO)
18:58 - Rețeta pentru murături perfecte, lăsată de Radu Anton Roman. De ce recomanda acesta ca borcanele să fie puse pe lame de cuțite
18:50 - Virgil Guran: Când a fost Nicole Ciucă premier, întotdeauna când s-au luat măsuri în alianță, s-a discutat cu partenerii noștri. De când a venit Ciolacu, nu mai există acest dialog. De aici pornesc multe lucruri (VIDEO)
18:33 - Suporterii FCSB reținuți în Grecia au fost arestați preventiv. Cât vor sta în spatele gratiilor și ce amenzi au primit
18:26 - Sergiu Bîlcea: Ruptura dintre PNL și PSD este una evidentă. Ne asumăm în continuare această guvernare. După învestirea noului Parlament, PNL își dorește o majoritate de dreapta (VIDEO)
18:03 - „Am o familie care nu trebuie să sufere din cauza indiferenței mele”. Mesajul transmis de Radu Vâlcan, de pe patul de spital
17:57 - „Urâm România”. Jucătoare de teqball din Ungaria, sancționată sever după ce l-a făcut praf pe arbitrul român de la turneul de Cupă Mondială din Budapesta (VIDEO)
17:45 - Horațiu Cosma: Păcăleala anului de la Grindeanu – avem doar 36 km noi de drumuri rapide din cei 170 promiși