După un scandal public, Guvernul Ciolacu a promis că va face mai ușoară raportarea cazurilor de abuz sexual în instituțiile de învățământ superior, dar declarațiile pompoase nu au fost urmate de măsuri.
USR îi cere ministrului Educației să modifice, de urgență, Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a comisiilor de etică din universități, astfel încât acesta să nu mai blocheze sesizările anonime venite din partea victimelor abuzurilor sexuale.
În forma în care Regulamentul a apărut în Monitorul Oficial, sesizările și reclamațiile anonime nu sunt luate în considerare. În continuare, în ciuda promisiunilor lui Marcel Ciolacu, sesizările anonime vor fi ignorate de comisiile de etică.
USR condamnă lipsa totală de acțiune a Guvernului în condițiile în care schimbările legislative anunțate după dezvăluirile privind practici de hărțuire în mediul universitar nu au fost încă adoptate oficial.
USR mai cere și crearea unor mecanisme independente și transparente de investigare a sesizărilor, care să protejeze drepturile și confidențialitatea victimelor.
Senatoarea USR Silvia Dinică, membră a Comisiei pentru Învățământ din Senat, spune că avem încă o dovadă că Guvernul Ciolacu pare mult mai interesat să protejeze abuzatorii, și nu victimele.
„Este absolut scandalos cum Ligia Deca, subalterna domnului Ciolacu la Guvern, are ca primă prioritate protejarea unor personaje din sistem, fie că este vorba de plagiatori notorii, fie că este vorba de abuzatori. Într-o perioadă în care România ar trebui să facă progrese esențiale pentru protecția drepturilor victimelor abuzurilor sexuale, suntem martorii unei regresii îngrijorătoare. Cum să lași în mod vădit portițe în aceste regulament pentru a putea bloca, în mod absurd și periculos, posibilitatea depunerii de sesizări anonime? Această măsură nu face altceva decât să perpetueze o cultură a fricii, intimidării și impunității”, spune senatoarea USR Silvia Dinică.
La rândul său, deputata USR Diana Buzoianu atrage atenția că, în timp ce studenții ies să protesteze în fața facultăților pentru că protejați sunt abuzatorii din universități, nu victimele, Ligia Deca alege să bage gunoiul sub preș.
„Regulamentul scris de Ligia Deca face aproape imposibil pentru victime să reclame abuzatorii. Cât timp există o relație de putere și autoritate între studenți și profesori, e foarte dificil pentru victime să depună plângeri, dacă nu o pot face sub protecția anonimatului. Sunt sigură că doamna Deca măcar atâta lucru înțelege, doar că alege să stea de partea hărțuitorilor. Odios. Comisiile de etică nu doar că ar trebui să poată primi plângeri anonime, dar ar trebui să se poată și autosesiza. De câte victime mai e nevoie până să începem să construim un loc sigur pentru toți studenții care merg la facultate pentru a-și clădi un viitor mai bun, nu să le fie distrusă viața?”, spune deputata USR Diana Buzoianu.
USR atrage atenția că, pentru multe victime ale abuzurilor sexuale, a vorbi public despre traumele lor reprezintă un pas dificil și uneori insuportabil. Frica de represalii, de expunerea publică sau de umilință le împiedică pe multe dintre acestea să depună plângeri oficiale. Din păcate, actualul Regulament-cadru ignoră aceste realități, refuzând să ofere o protecție minimă prin sesizări anonime, care ar putea fi primul pas spre obținerea dreptății.
USR solicită ferm Ministerului Educației și tuturor instituțiilor de învățământ superior să revizuiască de urgență reglementările pentru a introduce explicit și fără niciun echivoc posibilitatea de a depune sesizări anonime, ceea ce este esențial pentru a asigura un mediu universitar sigur și just.
Material susținut de USR