Secrete pentru a ne păstra plămânii mai tineri pentru multă vreme. Recomandările nutriționistului Mihaela Bilic

Secrete pentru a ne păstra plămânii mai tineri pentru multă vreme. Recomandările nutriționistului Mihaela Bilic
Sursă foto: Shutterstock

Nu doar pielea este cea care îmbătrânește pe parcursul anilor, ci și plămânii. Vinovat pentru acest lucru este oxigenul, fără de care nu am putea trăi.

Plămânii și pielea sunt organele cele mai expuse la contactul cu aerul

Oxigenul este esențial în procesul metabolic, iar cele două organe expuse în contact cu aerul sunt pielea și aparatul respirator, însă în urma reacțiilor oxidative apar radicali liberi cu efect nociv pentru organism. Dezechilibrul este mult mai grav dacă la acestea se adaugă poluarea atmosferică, infecțiile, bolile cronice sau fumatul, conform Știrile ProTv.

Conform nutriționistului Mihaela Bilic, îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani, când țesutul pulmonar devine mai puțin elastic și toxinele pătrund mai ușor în organism. Volumul expirator maxim pe secundă scade în medie cu 30ml în fiecare an. De exemplu, la consumul maxim de oxigen la vârsta de 20 de ani trece de la 45 ml/min/kg, la 18ml/min/kg la vârsta de 80 ani, adică o scădere de 60%.

Plămânii sunt mult mai îmbătrâniți decât vârsta noastră biologică, principalii vinovați fiind fumatul și poluarea. La fumători concentrația de radicali liberi cu efect oxidativ este de 4 ori mai crescută față de persoanele care nu fumează.

Cum putem încetini îmbătrânirea plămânilor

Primul pas este renunțarea la fumat. Ulterior, ar fi benefic să facem mișcare, deoarece activitatea fizică are un efect miraculos în menținerea și ameliorarea funcțiilor respiratorii.

În ceea ce privește alimentația, trebuie să creștem aportul de antioxidanți din fructe și legume, iar cele mai bune exemple sunt produsele cu Vitamina A, C și E, alături de pigmenții vegetali. Există cinci porții de fructe și legume care sunt recomandate zilnic. Anumite studii arată că un aport crescut de polifenoli și carotenoide încetinesc îmbătrânirea pulmonară.

Betacarotenul îl găsim în toate legumele de culoare verde închis, roșu și portocaliu, de la morcovi și ardei gras până la dovleac și pătrunjel. Vitamina C este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură, de aceea ar trebui să consumăm cât mai multe legume, verdețuri și crudități.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`