„Un ciclon veritabil” se îndreaptă spre țara noastră. Climatologul care a spus că Ashley nu există anunță vremea din weekend

„Un ciclon veritabil” se îndreaptă spre țara noastră. Climatologul care a spus că Ashley nu există anunță vremea din weekend
Foto: Pixabay

Lucian Sfîcă, doctorul în climatologie care a spus că ciclonul Ashley nu există și este „o găselniță pur românească” a declarat că un „ciclon autentic” se îndreaptă spre țara noastră.

Revin ploile în România

Mai exact, la finalul săptămânii revin ploile în România, iar acest episod de precipitații „va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei.

„După o scurtă pauză de vreme stabilă, ultimele zile ale săptămânii aduc un nou episod de precipitații în România. Se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta odată instalată pare să alunge ploile și astfel să se intensifice”, a explicat  Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, care predă la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe pagina de Facebook Meteo Moldova, scrie Știrileprotv.

Cauza precipitațiilor, un ciclon autentic

Acesta a menționat că un ciclon autentic este cauza precipitațiilor.

„De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei. Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonică, ce lasă precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre”, a spus el.

Climatologul a mai afirmat că este un ciclon specific mai ales semestrului rece din an.

„O sursă de bază pentru aportul de apă din precipitațiile din România. Tocmai numărul mic al acestor cicloni în iernile din ultimii a amplificat episoadele de secetă din timpul primăverilor și verilor trecute. Acum, pe fondul precipitațiilor din luna septembrie, ideal ar fi ca și Oltenia să primească necesarele cantități de precipitații pentru anularea deficitului de apă din sol. Evoluția ciclonului în regiunea balcanică în zilele următoare va hotărî dacă el va rezolva deficitul de apă din sol din această regiune sau doar va amplifica excedentul deja existent din estul țării, cu alte bătăi de cap meteorologice (Conf. dr. Lucian Sfîcă)”, a mai precizat Lucian Sfîcă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`