Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate / Cheltuielile au crescut de patru ori în ultimii ani

Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate / Cheltuielile au crescut de patru ori în ultimii ani
Președintele Klaus Iohannis. Surssa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a cheltuit aproximativ 125 de milioane de lei, adică peste 25 de milioane de euro, pe deplasări externe, în cele două mandate a relatat Profit.ro.

Potrivit publicației, cheltuielile totale ale Președinției s-au mărit de aproape 4 ori pe parcursul celor două mandate (2014-2019 și 2019-2024).

În primul an din primul mandat, suma totală cheltuită a fost de 8,5 milioane de lei. Apoi, în următorii ani, deplasările externe au rămas constante, undeva în jurul valorii de 6 milioane de lei pe an.

În ultimul an din primul mandat s-a înregistrat o creștere semnificativă a cheltuielilor, până la 10 milioane de lei.

După pandemie cheltuielile președintelui au explodat, ajungând în 2022 la 17 milioane de lei, iar în 2023 suma totală dată pe deplasările externe a fost de 41,1 milioane de lei.

Anul curent, până în august, președintele a avut călătorii de 20 de milioane de lei. De departe, cele mai controversate vizite ale președintelui au avut loc în 2023, când a fost recordul de cheltuiieli. El a avut două turnee – unul de 9 zile în America de Sud (din care publice au fost doar 4, restul fiind ocupate de “activități private”) și unul de 10 zile în Africa, cu tot cu safari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`