11 decese din cauza virusului Marburg în Rwanda. OMS avertizează că există risc de răspândire internațională / În Germania, două persoane aflate în izolare au fost testate negativ

11 decese din cauza virusului Marburg în Rwanda. OMS avertizează că există risc de răspândire internațională / În Germania, două persoane aflate în izolare au fost testate negativ
Foto: Pixabay

Febra hemoragică Marburg a ucis 11 oameni în Rwanda, au anunțat autoritățile sanitare, joi, în contextul în care țara africană caută sursa epidemiei depistate inițial în rândul pacienților din unitățile sanitare, relatează AP.

Epidemie de Marburg în Germania

Există 36 de cazuri confirmate de Marburg, o boală care se manifestă ca Ebola, iar 25 dintre ele sunt în izolare, arată cel mai recent bilanț prezentat de guvernul din Rwanda.

Rwanda a declarat epidemie pe 27 septembrie și a raportat șase decese o zi mai târziu. Autoritățile spuneau la acel moment că primele cazuri au fost depistate în rândul pacienților din unitățile sanitare și că este în desfășurare o anchetă epidemiologică „pentru a determina originea infecției”.

Sursa rămâne neclară, o situație care sporește temerile în micuța națiune africană.

Izolarea pacienților și a contacților este esențială pentru a opri răspândirea febrelor hemoragice virale cum este Marburg.

Există risc de răspândire internațională, avertizează OMS

Cazurile din Kigali, capitala Rwandei, prezintă un risc de răspândire internațională în condițiile în care orașul are un aeroport internațional și dispune de conexiuni rutiere cu alte orașe din Africa de Est, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

„OMS evaluează riscul acestei epidemii ca fiind foarte ridicat la nivel național, ridicat la nivel regional și scăzut la nivel global”, a declarat directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, joi, într-un briefing obișnuit, referindu-se la epidemia de Marburg din Rwanda.

Două persoane plasate în izolare în Germania

Două persoane au fost plasate în izolare la Hamburg, în nordul Germaniei, după ce s-au întors din Rwanda, acolo unde au fost într-o unitate medicală în care se aflau pacienți cu Marburg, a precizat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Cele două persoane au fost testate negativ, a precizat ECDC.

Presa germană spune că îngrijorarea le-a făcut pe autorități să izoleze două peroane dintr-o gară, pe unde veniseră persoanele respective. Într-unul dintre cazuri a fost vorba despre un tânăr student la medicină, care resimțise simptomele și a luat legătura cu doctorii în timp ce se afla în tren.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`