Cât costă kilogramul de varză în piață. Murăturile sunt mai scumpe

Cât costă kilogramul de varză în piață. Murăturile sunt mai scumpe
Sursa foto: Profimedia Images

Sezonul conservelor încă nu s-a încheiat, iar gospodinele lucrează pentru a face proviziile de iarnă, chiar dacă prețurile legumelor sunt mai mari față de anul trecut.

Cât costă legumele pentru murat

Gogoșarii se găsesc cu 10 lei kilogramul, castraveții cu 12 lei, iar varza costă 6 lei kilogramul, scrie observatornews.

Cei care nu vor să pună murături au posibilitatea de a le cumpăra gata făcute. Un borcan de 800 de grame costă cel puțin 25 de lei. Acestea sunt cu 10% mai mari față de 2023.

Dar, cei care pun murăturile acasă plătesc mai puțin decât dacă le-ar cumpără gata făcute.

„Pentru aceste trei borcane de muraturi am cheltuit in jur de 60 de lei. Borcanul acesta l-as cumpara din piață cu 50 de lei”, a spus o gospodină.

Beneficiile murăturilor

Pe lângă faptul că murăturile se potrivesc cu multe mâncăruri, au și o serie de avantaje.

„Indiferent de metoda de conservare consumul de murături poate face parte dintr-o dieta echilibrată cu rol important pentru aparatul digestiv. Dacă este să consumăm zeama de la murăturile în saramură putem combate o crampă musculară sau putem să ne rehidratăm uşor după un efort fizic prelungit”, spune un dietetician.

Tradiția spune că varza se pune la murat în data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, pentru a avea timp să se acrească înainte de sărbătorile de iarnă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`