PNL anunță „fonduri suplimentare pentru gestionarea calamităților naturale”

PNL anunță „fonduri suplimentare pentru gestionarea calamităților naturale”
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL. Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a semnat un acord cu Banca Mondială prin care România poate accesa până la 466,9 milioane de euro în caz de catastrofe naturale, a anunțat PNL, joi, într-o postare pe Facebook.

Fonduri suplimentare pentru gestionarea calamităților naturale

PNL a făcut anunțul într-o postare pe Facebook.

„Fonduri suplimentare pentru gestionarea calamităților naturale!

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a semnat un acord cu Banca Mondială prin care România poate accesa până la 466,9 milioane euro în caz de catastrofe naturale.

Recentele dezastre naturale ne-au arătat cât de important este să fim pregătiți și să protejăm comunitățile afectate, fie că vorbim despre locuințe, infrastructură sau chiar viețile oamenilor”, afirmă liberalii.

Acordul cu Banca Mondială a fost semnat miercuri

Ministerul Finanțelor a oferit detalii despre acord.

„Ministrul Finanțelor, Marcel-Ioan Boloș și directorul Grupului Băncii Mondiale pentru țările Uniunii Europene, Anna Akhalkatsi, au semnat astăzi acordul de finanțare dintre România și BIRD, aferent celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO), în valoare de 466,9 milioane euro. Este primul acord de finanțare semnat în cadrul noului Parteneriat”, se arată în comunicatul transmis.

Ceremonia de semnare a avut loc miercuri la Palatul Victoria și a făcut parte din evenimentul de lansare a Cadrului de Parteneriat de Țară al Băncii Mondiale (2025-2029) în România.

„Acordul marchează primul capitol în cadrul noului Parteneriat de Țară și va asigura consolidarea aranjamentelor de finanțare în caz de dezastre. Împrumutul privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT DDO), va permite întărirea viabilității aranjamentelor de finanțare pentru situații neprevăzute în cazul apariției unor dezastre”, mai notează Ministerul Finanțelor.

Ministrul Marcel Boloș a subliniat că „este un moment important pentru România”.

„Recent am fost martori la distrugerile provocate de inundații, care au afectat locuințele, infrastructura și, nu în ultimul rând, viețile cetățenilor. Ei bine, astăzi am semnat un acord de finanțare care ne ajută exact în această direcție, de a ne întări capacitatea de răspuns la nevoile urgente de finanțare și de protejare a comunităților vulnerabile. Finanțarea, care vine cu opţiunea de a folosi banii numai în cazul apariției unei catastrofe (CAT DDO), parte din noul Cadru de Parteneriat de Țară, va permite întărirea viabilității aranjamentelor de finanțare pentru situații neprevăzute în cazul apariției unor dezastre”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:18 - Marcel Ciolacu, întrebat despre deficit: Nu este o nenorocire, mai ales că 84% sunt bani puși în investiții; 2025-2026 e cea mai mare provocare în ceea ce privește investițiile pentru România (VIDEO)
22:12 - „E un mediu plăcut, în care vii cu drag”. În ce afacere a investit Ionuț 10.000 de euro
22:01 - Câți bani a plătit o turistă la o cafenea din Paris. Reacția internauților
21:51 - Marcel Ciolacu, de părere că informațiile privind miniterenul de golf de la vila de protocol din Neptun a Președintelui trebuie descretizate: „Vorbim de bani publici și este normal să știm cum s-au cheltuit” (VIDEO)
21:43 - Marcel Ciolacu a dezvăluit care este filmul său preferat, pe care îl recomandă și românilor: „Sunt de modă veche”
21:34 - 11 decese din cauza virusului Marburg în Rwanda. OMS avertizează că există risc de răspândire internațională / În Germania, două persoane aflate în izolare au fost testate negativ
21:31 - Ciocolata Dubai, produsă în România. Desertul care a devenit viral pe rețelele de socializare
21:19 - Despărțirea momentului. Mario Fresh și Alexia Eram și-au spus „adio”. Dezvăluiri despre separarea celor doi, în noua piesă a artistului
21:16 - Lucian Lungoci (PSD), despre Mircea Geoană: Pozează în povestea asta de independent și luptă împotriva partidelor politice, când el este, de fapt, produs politic (VIDEO)
21:14 - Boris Johnson a găsit un microfon ascuns în baie după o întâlnire cu Benjamin Netanyahu, susține fostul premier britanic în noua sa carte