Marea Britanie renunță la ultima colonie africană și returnează Insulele Chagos, Republicii Mauritius, punând capăt la zeci de ani de dispute

Marea Britanie renunță la ultima colonie africană și returnează Insulele Chagos, Republicii Mauritius, punând capăt la zeci de ani de dispute
sursă foto: Unsplash

Marea Britanie a fost de acord, după multe presiuni internaționale, să predea Insulele Chagos Republicii Mauritius, punând capăt anilor de dispute acerbe asupra ultimei colonii africane a Marii Britanii, anunță The Guardian.

Marea Britanie a separat ilegal Insulele Chagos de Mauritius înainte de a-i acorda independența

Marea Britanie i-a expulzat pe chagossieni în anii 1960 și 1970, într-o acțiune ce a fost descris drept o crimă împotriva umanității, când a păstrat posesia a ceea ce a numit Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, după ce Mauritius și-a câștigat independența în 1968.

Acordul urmează rundelor de negocieri care au început în 2022, după ce argumentele celor din Mauritius pentru suveranitate au fost recunoscute de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), Adunarea Generală a ONU și Tribunalul Internațional al Dreptului Mării (Itlos) în 2019 și 2021.

S-a constatat că Marea Britanie a separat ilegal Insulele Chagos de Mauritius înainte de a-i acorda independența în 1968. Regatul Unit a sfidat inițial voturile ONU și hotărârile instanțelor care cereau returnarea insulelor, subliniind că decizia CIJ a fost doar un „aviz consultativ”.
O încercare de a opri negocierile, pe baza faptului că chagosienii nu au fost consultați sau implicați, a eșuat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:25 - Bărbat arestat pentru trafic de cocaină și canabis, după un flagrant. Cum adusese drogurile în țară
19:16 - Șeful Direcției Judecători din Inspecția Judiciară se pensionează după 15 ani în sistem, în loc de 25. Dimitriu (USR): Vina aparține în mare măsură și PSD-PNL, care au dat o astfel de legislație, care să permită judecătorilor să facă astfel de abuzuri (VIDEO)
19:02 - Orașul fără primar din România. Cine se ocupă de cetățeni
19:02 - Adrian Oros: România, adusă într-un marasm economic de guverne făcute parcă la mișto, la balul bobocilor la vreo privată / Este cel puțin indecent să te prostituezi oficial cu PSD și să faci ochi dulci partidelor de dreapta (VIDEO)
18:40 - Angajat IML, acuzat de luare de mită. Ce sume cerea bărbatul pentru falsificarea certificatelor medico-legale
18:37 - Marian Rasaliu, despre controversa referitoare la Mircea Geoană: Cred că singur inflamează subiectul pentru că, altfel, n-ar avea cum să atragă atenția asupra domniei sale (VIDEO)
18:34 - Crater uriaș pe un drum din Constanța. Oamenii și-au văzut moartea cu ochii
18:31 - PNL anunță un proiect de lege care vizează românii din diaspora: “Vor avea beneficii importante dacă revin în țară, potrivit unui proiect de lege depus la Senat”
18:20 - O ambulanță care transporta o femeie cu piciorul rupt a stat jumătate de oră la o benzinărie. A fost deschisă o anchetă
18:19 - Un liceu din București, evacuat de urgență! Mai mulți elevi au început să se simtă rău. Klaus Iohannis a susținut acolo ultimul discurs în calitate de președinte la începutul anului școlar