Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc, în România. Prețurile, din ce în ce mai mari. Ce avertizează specialiștii

Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc, în România. Prețurile, din ce în ce mai mari. Ce avertizează specialiștii
Sursa Foto: Flickr.com

Carnea de porc a devenit tot mai scumpă. Însă, de sărbători, prețul vai fi și mai mare, după cum se preconizează.

Producătorii au început deja să anunţe scumpirile care s-ar putea aplica chiar din această toamnă. De ar fi seceta severă şi importurile uriaşe. Cei care cresc animalele în propriile gospodării vor avea de câștigat.

„Una e carnea de porc crescută şi alta ce cumperi din magazin”

Cu toate acestea, nici gustul nu se compară cu carnea cumpărată.

„Aţi văzut că dacă iei un kilogram de carne din magazin şi o pui la prăjit, rămâne 400 de grame. Mai mult apă. Este rentabil. Eu am tăiat unul acum două săptămâni. Una e carnea de porc crescută şi alta ce cumperi din magazin. Din import, de unde vine”, a spus o femeie care crește animale în propria curte, potrivit Observator.

Prețul cărnii de porc a crescut cu 10-15% în ultimul an.

„Deja au început să crească uşor preţurile la carnea de porc. Undeva cu 3-4%, 5% maxim. Au fost mai mulţi factori, inflaţia, seceta. Toate au influenţat preţul produsului la raft”, a explicat un proprietar de carmangerie.

Cu cât se vinde carnea de porc

Muşchiuleţul de porc se vinde cu 46 de lei kilogramul, iar pulpa dezosată, în jur de 24 de lei. Pe măsură ce se apropie iarna, preţurile vor mai creşte.

„O creştere cu minim 10% va fi per kilogram de sortiment de carne de porc”, a explicat Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

„Producţiile de cereale şi mai ales de porumb au fost foarte mici, spre zero. Avem o creştere cam de 10% a costului furajelor. A crescut costul cu forţa de muncă. A devenit din ce în ce mai rară şi mai scumpă”, a precizat Adrian Balaban, producător de carne de porc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`