Guvernul suedez, prin partidele de dreapta și dreapta extremă, este acuzat că a încercat să „interzică sărăcia” – o măsură ilegală

Guvernul suedez, prin partidele de dreapta și dreapta extremă, este acuzat că a încercat să „interzică sărăcia” - o măsură ilegală
sursă foto: Unsplash

Criticii spun că propunerea coaliției de centru-dreapta ar putea să nu fie legală și nu ar aborda cauza principală a vulnerabilității. Guvernul suedez a fost acuzat că încearcă să „interzice sărăcia” după ce a prezentat planuri pentru o interdicție națională a cerșetoriei.

Măsura care ar interzice sărăcia se adresează în special celor veniți din alte țări

Coaliția de centru-dreapta, susținută de extrema dreaptă a democraților suedezi, a anunțat o anchetă de nouă luni privind punerea în aplicare a unei interdicții naționale a cerșetoriei, spunând că, dacă se consideră fezabilă, o astfel de interdicție ar putea deveni lege, anunță The Guardian.

La o conferință de presă de luni, liderul grupului democraților din Suedia, Linda Lindberg, a vizat oamenii despre care a pretins că vin din alte țări UE „să cerșească în afara magazinelor noastre”. Suedia nu poate, a spus ea, să acționeze ca „conștiință a Europei”.

Dar Stockholms Stadsmission, o organizație socială creștină care lucrează cu persoane vulnerabile din capitala Suediei, a condamnat această mișcare. Fanny Siltberg, un purtător de cuvânt, a declarat: „A interzice cerșitul sau a cere permisiunea de a cerși, înseamnă doar o încercare de a scoate în afara legii sărăcia”.

Ea a adăugat: „În schimb, credem că vulnerabilitatea acestui grup poate fi redusă prin anihilarea sărăciei structurale și prin eforturile împotriva discriminării – atât în ​​țările de origine, cât și în UE. Este o muncă pe termen lung.

Între timp, societatea trebuie să-și asume responsabilitatea, de exemplu, oferind căi către locul de muncă și pe piața locuințelor și, în acest fel, să reducă vulnerabilitatea socială a acestor oameni.”

Aida Samani, directorul juridic adjunct al organizației pentru drepturile omului Civil Rights Defenders, a declarat că guvernul s-ar putea confrunta cu acțiuni legale dacă va merge înainte cu propunerea.

„Este remarcabil că guvernul acordă prioritate acestui lucru într-un moment pe care ei înșiși îl descriu drept o criză a crimei organizate și violenței”, a spus ea. „Apoi mai este problema legalității unei interdicții. Cel mai probabil, o interdicție națională a cerșetoriei nu ar fi legală.”

Interzicerea cerșetoriei, a adăugat ea, ar încălca dreptul la viață privată și libertatea de exprimare, așa cum sunt exprimate în convenția europeană a drepturilor omului, adoptată în constituția suedeză.

O lege care ar interzice săracilor să ceară ajutor ar i neconstituțională

Guvernul a spus că cerșetoria a crescut în Suedia de la începutul anilor 2010. Samani a pus la îndoială însă în ce măsură cerșetoria este o problemă pentru țară.

Apărătorii drepturilor civile au spus că vor monitoriza situația și ar putea crea o provocare legală dacă măsura va deveni lege.
Interdicția propusă a cerșetoriei face parte dintr-o trecere generală către „politici mai opresive” în politica penală și de migrație, a spus Samani, și a „nerespectării drepturilor și libertăților omului”.

Propunerea, aflată în lucru de la formarea guvernului în urmă cu doi ani, a stârnit deja dezacorduri în cadrul coaliției moderaților, liberalilor și creștin-democraților.

Anna Starbrink, deputată liberală, a scris pe Facebook: „Nu voi contribui la introducerea unei astfel de interdicții. Desigur, sunt necesare măsuri pentru prevenirea exploatării persoanelor vulnerabile. Dar oamenilor care sunt săraci nu li se poate interzice să ceară ajutor.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:08 - Sergiu Bîlcea, despre reamenajarea vilei de protocol de la Neptun: RAPPS trebuie să investească în patrimoniu, dar trebuie să și spună de ce face acest lucru. Vila aceasta a avut mulți oaspeți, printre care fostul președinte Bush (VIDEO)
19:08 - Clujenii sunt sfătuiți, prin panouri, să se mute în Bacău. „Chiria prea mare?”
19:05 - Miniteren de golf pentru Iohannis | Dancă (FD): Încă un exemplu de sfidare a președintelui, care-și încheie al doilea mandat în bătaie de joc față de toți românii (VIDEO)
18:51 - Angelina Jolie, într-o relație cu un bărbat mult mai tânăr. Este un celebru cântăreț. Unde au fost surprinși cei doi
18:48 - Programul prin care mii de tineri pot călători gratuit în Europa. Ce trebuie să facă aceștia pentru un permis de călătorie
18:37 - Dolj: Bătrân de 79 de ani, reținut după ce a bătut doi bărbați, a amenințat o femeie, a furat o căruță cu lemne și a provocat un incendiu
18:32 - Irina Loghin, revoltată de ce i s-a întâmplat. Același lucru l-a pățit și Maria Ciobanu: „Am vorbit cu un avocat”
18:26 - Modificări pentru comenzile de pe Shein și Temu. Comisia Europeană vrea să introducă taxe vamale pentru unele colete
18:09 - Kelemen Hunor și-a depus candidatura la prezidențiale: „A avut și Iohannis dreptate o dată” / Critici la adresa PSD-PNL: „Ei spun că merge perfect guvernarea. Dacă asta e perfecţiune, nu ştiu cum arată o guvernare instabilă”
17:58 - O persoană a murit într-un accident violent pe A1. Victima era din Bulgaria