Interviu // Ana-Maria Brânză, multiplă campioană mondială și europeană la spadă: „Avem juniori în mai multe sporturi care deja și-au confirmat valoarea” / „Poate că L.A. 2028 sună într-un viitor foarte îndepărtat, dar nu este”

Interviu // Ana-Maria Brânză, multiplă campioană mondială și europeană la spadă: Avem juniori în mai multe sporturi care deja și-au confirmat valoarea / Poate că L.A. 2028 sună într-un viitor foarte îndepărtat, dar nu este
2649612 06/23/2015 Ана Мария Бранза (Румыния) в финальном поединке с Яной Зверевой (Россия) на соревнованиях среди женщин по фехтованию на шпагах на I Европейских играх в Баку. Владимир Астапкович/РИА Новости

În weekendul 28-29 septembrie a avut loc în Parcul Tineretului, din București, evenimentul organizat de Urban Playfield prin care copii de toate vârstele s-au putut întâlni cu mari campioni ai României. Desfășurat sub sloganul “Țară, țară, hai la joacă!”, Urban Playfield urmărește prin evenimentele organizate să readucă joaca și mișcarea în mijlocul orașelor din România.

Ana-Maria Brânză, despre importanța promovării sportului

Printre sportivii prezenți la evenimentul desfășurat în București s-a numărat și scrimera Ana-Maria Brânză. Încă din timpul activității sportive, aceasta a devenit o adevărată legendă printr-un palmarez impresionant: vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing și 2020 de la Tokyo, campioană olimpică pe echipe la ediție din 2016 de la Rio de Janeiro, de trei ori campioană mondială și de șapte ori campioană europeană.

Deși s-a retras în 2021 din activitatea sportivă, Ana-Maria Brânză continuă să fie implicată intens în promovarea sportului în rândul maselor și în sprijinirea sportivilor de performanță. Ea a vorbit pentru B1TV.RO despre evenimentul desfășurat în weekend și despre cât de important este ca cei mici să fie familiarizați cu bucuria pe care o oferă activitatea sportul:

“Pur și simplu scoatem sportul în stradă și arătăm că sportul se joacă până la urmă pentru cei mici și pentru cei mari. Copiii au avut ocazia în acest weekend, mulțumită celor de la Urban Playfield să încerce mai multe sporturi, mai multe activități, să petreacă timp de calitate împreună cu părinții, cu bunicii. Până la urmă despre asta este sportul, indiferent că vorbim de obiective ambițioase, precum sunt Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale, dar să nu uităm că pentru noi toți sportul a fost o joacă, cel puțin la început”, a precizat Ana-Maria Brânză.

Aceasta a subliniat importanța creșterii bazei de selecție pentru toate sporturile din România:

“Cu cât reușim să îi atragem pe cei mici și să le explicăm fiecare sport în parte, cu atât vom putea să creștem baza de selecție și bineînțeles, ulterior cei care se vor dovedi a fi pasionați, dedicați și determinați vor urma și calea performanței. Dar cred că acesta este un punct de pornire foarte bun pentru noi toți”.

Sportivii români privesc deja spre Jocurile Olimpice din 2028

Când vine vorba despre ediția Jocurilor Olimpice de la Paris, Ana-Maria Brânză consideră că echipa României și-a atins obiectivele. Mai mult, sportivii privesc deja spre Jocurile Olimpice de vară din 2028, care se vor desfășura în Los Angeles:

“Sportivii Team Romania și-au îndeplinit obiectivul ceea ce este extraordinar. Ne-am bucurat cu toții și cred că asta este esențial. Ne gândim acum că poate L.A. 2028 sună într-un viitor foarte îndepărtat, dar nu este. Timpul trece destul de repede, avem juniori deja în mai multe sporturi care și-au confirmat valoarea, și-au consolidat cumva pozițiile în clasamentele mondiale.

Datoria noastră a tuturor, începând de la cluburi, federații, bineînețeles Comitetul Olimpic Sportiv Român este să le fim alături și să îi ajutăm să crească și să ne reprezinte la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice”.

Întrebată care sunt sporturile care ar trebui în perioada următoare încurajate mai mult pentru a obține performanțe la Jocurile Olimpice, Ana-Maria Brânză a precizat:

“Sunt foarte multe sporturi cu potențial la momentul acesta. Nu sunt eu cea care o să spună pe ce se vor concentra toate resursele. Nu este datoria mea. Pentru mine fiecare sport este important în felul lui și încerc să îi încurajez pe adulți să le ofere informații copiilor, iar pe cei mici îi încurajez să fie curioși”.

În ceea ce privește scrima, Ana-Maria Brânză precizează că echipa de juniori a României are deja rezultate iar surprizele nu vor întârzia să apară:

“Avem niște juniori extraordinari care au deja rezultate la Campionate Europene și Mondiale în proba de sabie, în proba de floretă, individual și echipe. Spada urmează și ea, să sperăm un sportiv. Sunt juniori pe care ne bazpm pentru viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`