Planta pe care românii o consideră „buruiană” însă este o adevărată comoară în străinătate. Ce beneficii are pentru sănătate

Planta pe care românii o consideră „buruiană” însă este o adevărată comoară în străinătate.  Ce beneficii are pentru sănătate
Sursă foto: Shutterstock

La noi în țară, planta „iarba porcului” (Portulaca Oleracea), cunoscută și sub numele de „grașiță” este considerată o buruiană, însă în străinătate este o adevară comoară. Această plantă crește în gospodăriile din România, dar este foarte apreciată și căutată de străini.

Ce beneficii are pentru sănătate

Cercetătorul dr. ing. Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare din Buzău a explicat că această plantă are un conținut ridicat de Omega 3, fiind comparabilă cu peștele. Aceasta nu necesită tratamente chimice, neavând dăunători sau boli, ceea ce o face un tratament eficient, conform Gândul.

„În afara faptului că la noi poate fi recoltată din flora spontană, ea nu are tratamente chimice, nu are boli, nu are dăunători. Vorbim de o plantă valoroasă care e la concurenţă cu peştele în ceea ce priveşte conţinutul de Omega 3. Este foarte bună pentru ficat.” afirmă dr. Vânătoru.

În străinătate, grașița este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și este conservată pentru consum în timpul iernii. Iarba porcului este bogată și în Vitamina C și poate fi consumată în forme diverse, având numeroase beneficii pentru sănătate.

De ce românii nu consumă această plantă

Românii sunt retincenți în a consuma planta din cauza denumirii sale populare, care le sugerează că este o buruiană și nu are proprietăți benefice pentru organism.

Dr. Vânătoru susține că după ce oamenii vor trece peste această percepție, vor putea descoperi gustul plăcut al frunzelor și beneficiile ale acestei plante.

„Nu are un gust rău, însă oamenii sunt reticenţi faţă de ea pentru că o văd ca o buruiană şi mai ales că a căpătat această denumire populară de iarba porcului. Au reţinere deocamdată, dar dacă trec de această barieră, au curaj să guste câteva frunze, îşi dau seama că au în faţă o plantă deosebită.”, a mai spus cercetătorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:26 - Pensia pe care trebuie să o aibă un pensionar pentru a primi gratuități de mii de lei. Ce trebuie să știe seniorii
17:17 - Castraveții murați, care vor surprinde pe oricine îi încearcă. Ingredientele folosite în cea mai veche rețetă
17:16 - Ambasadoarea SUA: Mai trebuie parcurși pași importanți în următoarele luni pentru a stabili dacă România este eligibilă pentru Programul Visa Waiver
17:14 - Dinică (USR), despre numirile controversate de la BNR: Doar 3 minute audieri în Comisie. Tot acest proces dovedește nepăsare față de ce aduce viitorul. În 2025 n-o să fie bine în economie (VIDEO)
17:11 - Atacurile urșilor continuă. Un bărbat din Suceava a fost rănit
16:56 - Liderul USR o susține pe Maia Sandu la prezidențialele de peste Prut. Elena Lasconi: Ne putem uni cu Republica Moldova prin valorile europene și eu o să fiu o super susținătoare pentru aderarea ei la UE (VIDEO)
16:46 - USR respinge orice fel de alianță cu partidele extremiste după alegeri. Elena Lasconi: Probabil că nu ați avut bunici sau străbunici care să vă povestească cât de mult rău au făcut rușii când au intrat pe teritoriul României (VIDEO)
16:45 - Sergiu Bîlcea (PNL): Cine este în spatele candidaturii lui Mircea Geoană? Pentru că vedem o desfășurare de forțe în toată țara. Cine îl susține și, mai ales, cine dă acești foarte, foarte mulți bani și care este scopul lor? (VIDEO)
16:43 - Marius Pașcan (PMP): Recalcularea pensiilor, gândită strict în scop electoral, s-a dovedit a fi o bătaie de joc la adresa seniorilor. Echitatea e doar la pensiile speciale (VIDEO)
16:40 - Studenții au protestat la deschiderea anului universitar la SNSPA. „Fără abuzatori în universități!” (VIDEO)