Deși au pretins că poartă negocieri cu Netanyahu, oficialii americani au susținut în tăcere atacurile Israelui din Liban

Deși au pretins că poartă negocieri cu Netanyahu, oficialii americani au susținut în tăcere atacurile Israelui din Liban
Foto: Hepta.ro / AdMedia / CNP/AdMedia

Autorități importante de la Casa Albă au declarat în privat Israelului că SUA îi vor sprijini decizia de a crește presiunea militară împotriva Hezbollah – chiar dacă administrația Biden a cerut public guvernului israelian în ultimele săptămâni să-și reducă atacurile, potrivit oficialilor americani și israelieni.

Americanii cer negociere în mod public dar încurajează atacurile militare în mod privat

Consilierul prezidențial Amos Hochstein și Brett McGurk, coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, le-au declarat oficialilor israelieni în ultimele săptămâni că SUA sunt de acord cu strategia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a muta concentrarea militară a Israelului spre nord împotriva Hezbollah, au declarat oficialii pentru POLITICO.

Nu toată lumea din administrație a fost de acord cu schimbarea de tactică a Israelului, în ciuda sprijinului din interiorul Casei Albe, au spus oficialii.

Decizia de a se concentra asupra Hezbollah a declanșat diviziune în cadrul guvernului SUA, atrăgând opoziția personalului din Pentagon, Departamentul de Stat și comunitatea de informații care consideră că mișcarea Israelului împotriva miliției susținute de Iran ar putea atrage forțele americane într-un alt conflict din Orientul Mijlociu.

POLITICO a vorbit cu doi oficiali israelieni și cu patru oficiali americani, majoritatea cărora li sa acordat anonimatul pentru a vorbi liber despre ce se întâmplă în culise. Consiliul Naţional de Securitate a refuzat să comenteze.

Danny Danon, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, a refuzat luni să comenteze discuțiile private dintre liderii israelieni și oficialii americani atunci când a fost întrebat despre discuțiile dintre Hochstein și alții.

„Nu cerem întotdeauna permisiunea pentru tot ceea ce facem”, a spus el despre cele două țări, adăugând:
La întâlnirile de la mijlocul lunii septembrie, oficialii israelieni au subliniat în linii mari că armata lor se pregătea să facă schimbarea. Nu au oferit detalii. Hochstein și McGurk le-au transmis omologilor lor israelieni că – deși îi îndemnau în continuare la o abordare prudentă – momentul e probabil unul oportun pentru o astfel de mișcare.

Oficialii americani i-au dat undă verde lui Netanyahu

Deși Hezbollah a spus de mult că va negocia cu Israelul doar dacă acesta va ajunge la o încetare a focului în Gaza, evaluările americane indicau la acel moment că Hamas nu e probabil să fie de acord cu un acord de încetare a focului prea curând.

Și asta însemna că pentru Israel ar putea fi un moment bun pentru a se concentra mai mult asupra Hezbollah – și pentru a separa cele două conflicte.

Se spune că oficialii americani știau puțin despre exact ce plănuia Israelul și chiar dacă au sprijinit Israelul să facă presiuni asupra Hezbollah, au cerut prudență.

Ei au avertizat că, dacă Israelul merge prea departe, ar putea risca să escaladeze situația într-un război regional total – ceva ce administrația încearcă să evite de aproape un an. Ei au subliniat, de asemenea, că singura modalitate de a pune capăt conflictului este printr-un acord diplomatic negociat.

Oficialii din comunitatea de informații, în cadrul unor briefing-uri și discuții cu membrii Congresului săptămâna trecută, au declarat că sunt din ce în ce mai îngrijorați de potențialul unei confruntări directe la sol între Israel și Hezbollah. Conversații similare au avut loc în Departamentul de Stat, unde oficialii erau îngrijorați de numărul tot mai mare de morți civili în Liban.

Unii din administrație spun că ceea ce arată ca o ruptură este doar o strategie a Statelor Unite care urmăresc mai multe căi simultan.
„SUA pot să dorească diplomație și în același timp să susțină obiectivele Israelului împotriva Hezbollah”, a spus un oficial american. „Există în mod clar o cale pe care administrația o urmărește, pur și simplu nu este clar care este acea cale.”

În culise, Hochstein, McGurk și alți oficiali de top din securitatea națională a SUA descriu operațiunile Israelului în Liban ca fiind un moment care definește istoria – unul care va remodela Orientul Mijlociu în bine pentru anii următori.

Posibilitatea unui război total regional nu pare să mai alarmeze administrația Biden

Diviziunile din administrație par să se fi risipit oarecum în ultimele zile, oficialii americani de top întâlnindu-se luni la Casa Albă cu președintele Joe Biden pentru a discuta situația de pe teren.

Cei mai mulți au fost de acord că conflictul, deși fragil, ar putea oferi o oportunitate de a reduce influența Iranului în Liban și regiune.

Totuși, Casa Albă face echilibristică, au spus oficialii americani și israelieni. Administrația Biden vrea să sprijine acțiunile Israelului împotriva Hezbollah dar nu se simte confortabil să susțină campania Israelului în mod public – pentru că este îngrijorat că se va ajunge la un război total, a spus unul dintre oficialii americani.

Secretarul de stat Antony Blinken a îndemnat Israelului și Hezbollahul să accepte o încetare a focului, chiar dacă el – la fel ca Biden și alții – este bucuros să vadă că Nasrallah a murit.

Când Biden a fost întrebat într-o conferință de presă de luni dacă se simte confortabil cu incursiunea militară terestră a Israelului în Liban, președintele a spus: „M-aș simți confortabil dacă s-ar opri. Ar trebui să înceteze cu atacurile acum.”

Situația a escaladat și mai mult luni, când forțele speciale israeliene s-au mutat peste graniță, vizând rețeaua de tuneluri a Hezbollah și alte centre de comandă, a declarat un alt oficial american pentru POLITICO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:25 - Iniesta ar urma să se retragă la 40 de ani. Legendarul fotbalist spaniol ar fi ales o dată special pentru momentul anunțului
16:14 - Construcții Erbașu: „Am semnat contractele de proiectare și execuție pentru stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești” / Cum vor arăta cele două stadioane (FOTO)
16:09 - Mai mulți copii au fost atacați în Zurich. Trei dintre ei sunt răniți
16:00 - Gabriela Ruse a ajuns în optimi la Hong Kong. Românca a învins-o pe chinezoaica Qiang Wang
15:59 - Toni Greblă (AEP), despre parada de 1 Decembrie: Nu încurcă cu nimic desfășurarea alegerilor, pentru că nu are nimic electoral în ea
15:57 - A apărut o nouă tulpină Covid, extrem de contagioasă în Europa. Avertismentul medicilor: “Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare”
15:55 - Liderul Clanului Sportivilor, prins în Italia: Are două condamnări cu executare
15:40 - Nicolae Ciucă: Anunț cu bucurie vestea includerii României în programul Visa Waiver al SUA, care va permite românilor, ca din 2025, să călătorească fără vize în Statele Unite
15:40 - Ministrul Muncii a spus care motivele pentru care 170.000 de pensionari nu au primit decizia de recalculare până acum. Ce e de făcut în acest caz
15:27 - Daniel Fenechiu: Grindeanu este un specialist în a crea „cicloane”. Dacă își dorește să guverneze cu UDMR, poate guverna în vis. O posibilă coaliție de dreapta îl face să elucubreze (VIDEO)