Vești bune pentru pensionari: rămân cu mai mulți bani în buzunar de la 1 octombrie / Valoarea tichetului de masă va crește

Vești bune pentru pensionari: rămân cu mai mulți bani în buzunar de la 1 octombrie / Valoarea tichetului de masă va crește
Sursa foto: Shutterstock

O listă întreagă de măsuri  urmează să intre în vigore de la 1 octombrie, măsuri cre îi vizează în special pe pensionari. Astfel, plafonul lunar neimpozabil al pensiilor crește, prin urmare persoanele ieșite din câmpul muncii rămân cu mai mulți bani în buzunar.Măsura de creștere a pragului de impozitare se aplică și pensiilor militare, pentru a nu exista discriminări în rândul acestei categorii sociale, a argumentat Guvernul, potrivit Gandul.ro.

Măsura care îi vizează pe pensionari

Pragul de impozitare a pensiilor crește de la 2.000 la 3.000 de lei, astfel că, începând cu drepturile din octombrie, suma pentru care se plătește impozitul de 10% pe venit este diferența dintre cuantumul pensiei, dacă este peste 3.000 de lei, și acest prag.

Potrivit reglementărilor Codului fiscal în vigoare în prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei. Începând din octombrie 2024, în cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivității, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Nici pensiile militare mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, începând cu veniturile lunii octombrie.

De această măsură ar urma să beneficieze aproximativ 200.000 de români, potrivit ministrului Finanțelor.

De asemenea, specialiştii Casei Naţionale de Pensii vor verifica deciziile de recalculare a pensiilor – 4,6 milioane în total.

Crește valoarea tichetelor de masă

Pe lângă pensionari și alte categorii sociale sunt vizate de măsurile care vor intra în vigoare de la 1 octombrie. Astfel, cei care se află în câmpul muncii și primesc bonuri de masă se vor bucura de creșterea valorii lor zilnice.

Valoarea maximă a unui tichet de masă crește cu patru bani, conform Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 4.679/2024, care se aplică din 1 octombrie și ajunge la 40,04 lei.

Prețul asigurărilor RCA rămâne plafonat pentru încă trei luni, începând din 1 octombrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`