Morcovul, o legumă de toamnă cunoscută pentru gustul său dulceag și savoarea pe care o dă mâncării, este un aliment cu multiple beneficii.
Morcovii portocali, așa cum sunt cunoscuți în prezent, au apărut în Europa Centrală, în jurul secolelor XV sau XVI. Inițial, morcovii erau exclusiv galbeni sau mov. Astăzi, pe lângă cele 3 culori, morcovii mai pot fi roșii sau albi. Gustul lor poate varia de la dulce, la amar, în funcție de culoare, dimensiune și regiunea în care au fost crescuți, potrivit Știrile ProTv.
Morcovii sunt alimente pline de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Antioxidanții sunt nutrienți prezenți în alimentele de origine vegetală, care ajută organismul la eliminarea unor molecule care pot afecta celule sănătoase, cunoscute sub denumirea de radicali liberi.
Morcovii sunt partenerii organismului în ceea ce privește imunitatea, buna funcționare a inimii, rinichilor și ficatului. Pot fi folosiți în diete, datorită numărului redus de calorii și numărului mare de rețete în care pot fi integrați, de la salate, la prăjituri sau pâine.
Vitamina A care se găsește în conținutul morcovilor poate preveni apariția mai multor boli oculare. Conform Biroului de Suplimente Alimentare din Regatul Unit, lipsa de vitamina A este una dintre principalele cauze ale orbirii la copii.
Cu toate acestea, vederea oamenilor este puțin probabil să se îmbunătățească doar din consumul de morcovi, cu excepția cazului în care, problema de vedere este cauzată de lipsa vitaminei A.
Prezența în organism a unui număr prea mare de radicali liberi poate crește riscul apariției unei forme de cancer.
Carotenoidelor dietetice (pigmenți organici galbeni, portocalii și roșii prezenți în morcovi și alte legume) conținute de morcovi au efecte antioxidante care ajută la reducerea riscului de apariție a vreunei forme de cancer. Vitamina A și beta-carotenul pot fi, de asemenea, benefice.
Mai multe cercetări au demonstrat o legătură directă între o alimentație bogată în carotenoide și un risc mai scăzut de cancer de prostată, cancer colorectal și alte forme ale bolii.
Un morcov mediu conține între 5 și 7,6% din necesarul zilnic al unei persoane, în funcție de vârstă și sex. O cantitate suficientă de fibre poate ajuta la funcționarea optimă a întregului sistem digestiv.
Carbohidrații reprezintă aproximativ 10% din greutatea unui morcov, aproximativ jumătate din conținutul de carbohidrați dintr-un morcov este zahăr, iar o treime este fibră.
Consumul morcovilor, fie ei gătiți sau cruzi, este foarte puțin probabil să declanșeze o creștere bruscă a zahărului din sânge.
O dietă bogată în fibre poate preveni apariției diabetului de tip 2 sau boli cardiovasculare.
Datorită conținutului lor de potasiu, morcovii ajută la relaxarea vaselor de sânge, reducând riscul de hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare.
Un morcov mediu oferă aproximativ 4% din necesarul zilnic de potasiu.
Vitamina C, un alt antioxidant găsit în componența morcovilor, susține buna funcționare a sistemului imunitar, ajută organismul în lupta cu bolile și infecțiile și contribuie la producția de colagen. Colagenul este o componentă esențială pentru vindecarea rănilor.
De asemenea, și vitamina A ajută la reglarea funcțiilor imunitare.
Morcovii conțin vitamina K și, în mici cantități, calciu și fosfor, toate contribuind la sănătatea oaselor.