Propritățile mai puțin cunoscute ale vinetelor. Care sunt bolile care pot fi prevenite prin consumul de vinete

Propritățile mai puțin cunoscute ale vinetelor. Care sunt bolile care pot fi prevenite prin consumul de vinete
Sursa foto: unsplash

Vinetele sunt un aliat puternic al sănătății organismului, fiind un produs bogat în fibre, vitamine și minerale. Cu multiple soiuri diferite, fiecare cu caracteristicile sale, această legumă poate preveni și ajuta organismul în lupta cu multiple boli sau cu kilogramele nedorite.

Vinetele aparțin familiei solanaceelor și sunt utilizate în multe feluri de mâncare din întreaga lume, deși necesită o coacere și o pregătire atentă. Adesea considerate legume de toamnă, vinetele sunt de fapt, fructe. Statutul lor de fructe este datorat creșterii dintr-o plantă cu flori și semințelor pe care le conțin, potrivit  Știrile ProTv.

Vinetele – alimentele care luptă împotriva bolilor de inimă și a cancerului

Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, ceea ce presupune că, într-un număr mic de calorii, acestea oferă o cantitate bună de vitamine, minerale și fibre. Mai mult decât atât, vinetele conțin și o cantitate mare de antioxidanți, care ajută la prevenirea mai multor boli cronice, precum bolile de inimă și cancerul.

Vinetele conțin mai multe substanțe care arată potențial în lupta împotriva celulelor canceroase, precum glicozidele solasodin-rhamnosil (SRG), care sunt un tip de compuși găsiți în vinete. SRG-urile s-au dovedit extrem de eficiente împotriva cancerului de piele, atunci când sunt aplicate direct pe piele.

Deși rezultatele cercetărilor despre rolul consumului de vinete în prevenirea bolilor de inimă și a cancerului au fost promițătoare, este important de reținut că studiile finalizate până la acest moment, au fost făcute pe pe animale și eprubete. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele consumului de vinete asupra sănătății inimii la oameni și luptei împotriva cancerului.

Consumul de fructe și legume poate ajuta la prevenirea cancerului pancreatic, stomacal, colorectal, vezical, cervical și de sân.

Vinetele – ajutorul în menținerea sub control a glicemiei

Vinetelor pot ajuta la menținerea glicemiei sub control. Acest lucru se datorează în principal faptului că vinetele sunt bogate în fibre, care trec prin sistemul digestiv intacte. De asemenea, fibrele ajută la încetinirea ratei de digestie și absorbție a zahărului în organism și la creșterea secreției de insulină. Absorbția mai lentă menține nivelul de zahăr din sânge stabil și previne fluctuațiile bruște.

Vinetele – alimentele care ajută să scapi de kilogramele nedorite

Vinetele sunt ideale în procesul de slăbire datorită naturii sale, bogate în fibre și sărace în calorii. Fibrele se mișcă încet prin tractul digestiv, provocând astfel senzația de sațietate.

Vinetele sunt adesea folosite ca înlocuitor pentru alimentele care conțin mai multe calorii.

Vinete – calorii și vitamine

80 de grame de vinete crude conțin următorii nutrienți:

  • Calorii: 20
  • Carbohidrați: 5 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Mangan: 10% din doza zilnică recomandată
  • Folat: 5% din doza zilnică recomandată
  • Potasiu: 5% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina K: 4% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina C: 3% din doza zilnică recomandată

În plus, vinetele conțin cantități mici de alți nutrienți, precum niacină, magneziu și cupru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`