Jens Stoltenberg, mesaj pentru Europa la despărțirea de NATO: Nu vă temeți de Donald Trump, ci lucrați cu el!

Jens Stoltenberg, mesaj pentru Europa la despărțirea de NATO: Nu vă temeți de Donald Trump, ci lucrați cu el!
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Jens Stoltenberg i-a îndemnat pe liderii europeni care se tem să lucreze cu Donald Trump să o facă pur și simplu, în eventualitatea în care republicanul va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, într-un interviu acordat pentru Politico în ajunul momentului în care își va încheia mandatul de secretar general al NATO.

Jens Stoltenberg, mesaj pentru aliații europeni

Jens Stoltenberg le-a cerut administrațiilor europene sceptice „să facem tot ce putem” pentru a-l convinge pe Donald Trump să mențină sprijinul american pentru Ucraina în cazul în care câștigă prezidențialele din 5 noiembrie.

„Oricine este ales președinte al Statelor Unite în noiembrie, sunt de părere că este important pentru aliații europeni contactul cu Statele Unite pentru a se asigura că vor continua să sprijine Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru Politico în ultimul său interviu 1 la 1 în calitate de șef al NATO.

Jens Stoltenberg va fi înlocuit la conducerea Alianței de către fostul premier olandez Mark Rutte, marți, într-un moment care marchează încheierea perioadei de 10 ani în care a deținut funcția de secretar general.

A fost secretar general al NATO și în mandatul lui Donald Trump

Stoltenberg a deținut funcția și în mandatul lui Donald Trump la președinția SUA (2017-2021), dar a refuzat să facă speculații cu privire la declarația republicanului despre Volodimir Zelenski, despre care Trump a spus recent că este „cel mai mare vânzător din istorie”.

Pe de altă parte, Stoltenberg a amintit de eforturile administrației Trump pentru susținerea Ucrainei, căreia îi furnizase Javelin, rachete antitanc pe care trupele ucrainene le-au folosit pentru a rezista în fața invaziei ruse.

„E important ca aliații europeni să nu creeze profeții care se îndeplinesc singure, ci în schimb (…) să facem tot ce putem pentru a ne asigura că SUA continuă să sprijine Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg. Toți aliații europeni, a continuat el, ar trebui „să transmită foarte clar Statelor Unite” că „nu vor aduce pacea” în Ucraina dacă țara invadată de forțele ruse nu continuă să existe ca națiune suverană și independentă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`