Taxa pe lux. Proprietarii de imobile scumpe trebuie să plătească impozitul special până pe 30 septembrie

Taxa pe lux. Proprietarii de imobile scumpe trebuie să plătească impozitul special până pe 30 septembrie
Foto: Pixabay

Proprietarii de case și mașini cu valoare ridicată trebuie să plătească din acest an așa-numita taxă pe lux, iar termenul-limită în cazul imobilelor este 30 septembrie, potrivit Capital.ro.

Cum se aplică taxa pe lux

Taxa pe lux se referă la autoturisme și imobile a căror valoare depășește anumite plafoane, astfel:

– Vehiculele cu o valoare de achiziție individuală peste 375.000 de lei – aceste vehicule vor fi supuse unui impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei;

– Clădirile rezidențiale cu o valoare impozabilă peste 2,5 milioane de lei – proprietarii acestor clădiri vor fi obligați să plătească un impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul de 2,5 milioane lei.

Cum se achită taxa pe lux

Formularul poate fi descărcat pe computer și poate fi completat cu aplicațiile Adobe.

Impozitul pe lux este de la ANAF și diferă de cel pe care îl plătim la Direcția de Taxe și Impozite, astfel că trebuie achitate amândouă.

Potrivit Capital.ro, taxa pe lux se calculează în felul următor: pentru o mașină de 100.000 de euro, impozitul este de 75 de euro (375 lei), adică aproximativ costul unui plin de benzină pentru un rezervor de 50 de litri (recomandat pentru vehiculele de lux). Impozitul se aplică doar pentru suma care depășește 75.000 de euro; de exemplu, pentru o mașină de 80.000 de euro, impozitul va fi de 15 euro, iar pentru una de 200.000 de euro, acesta se va ridica la 375 euro.

Impozitul special pe bunurile mobile de valoare mare, inclusiv pe mașini, se achită la bugetul de stat în contul 20A070602. Codurile IBAN pentru persoanele fizice și juridice sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili, sub titlul Plata obligațiilor fiscale-CODURILE IBAN (click pentru a accesa).

Pentru a găsi trezoreria corespunzătoare, căutați contul 20A070602. De asemenea, impozitul pe lux pentru imobilele de valoare ridicată trebuie declarat și plătit până pe 31 decembrie 2024, folosind același formular 216, mai notează Capital.ro.

Legea 296 din 2023 prevede că impozitul special se aplică persoanelor fizice care, la 31 decembrie a anului fiscal anterior, dețin clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei trebuie să depună Declarația 216 și să plătească impozitul până la 30 septembrie a anului fiscal curent.

În cazul autovehiculelor, el este valabil pentru persoanele fizice și juridice care au în proprietate autoturisme cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 lei trebuie să depună declarația și să plătească impozitul până la 31 decembrie a anului fiscal curent.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:23 - Contractul pentru execuția lucrărilor la noul stadion Farul a fost semnat. Vergil Chițac: Urmează construirea propriu-zisă
17:20 - Un traficant de droguri a fost ridicat din mașina în care locuia. Stătea lângă un liceu din Timișoara
17:12 - Ciprian Dobre (PNL): Dacă Nehammer face majoritate cu socialiștii austrieci, se îmbunătățesc teoretic șansele României de a intra în Schengen cu frontierele terestre (VIDEO)
17:08 - Simona Halep, mesaj războinic la Hong Kong, înaintea primului meci după aproape cinci luni / Chiar în Asia devenea lider WTA în urmă cu șapte ani (FOTO)
17:05 - Metoda revoluționară, menită să reducă numărul de șobolani în New York. Care este produsul banal, folosit pentru a scăpa de rozătoare
17:02 - Descoperă cărți care te transportă în lumi magice – ASAP de Axie Oh și alte titluri captivante
16:55 - Trăsătura prințului Harry moștenită de la fratele lui. Detaliul observat de fanii ducelui de Sussex
16:49 - Simona Spătaru (USR), despre ciclonul Ashley: E clar că a fost o situație pe care au exploatat-o politic. Nu se așteptau la niște efecte foarte dezastruoase, dar le-au „îmbrăcat” așa (VIDEO)
16:49 - Noul ministru de interne din Franța ar vrea un referendum pe tema imigrației. Fenomenul a afectat foarte mult societatea în ultimii 50 de ani, consideră Bruno Retailleau
16:46 - Ialomițianu (PMP): Un lucru e grav în declarațiile ministrului Muncii pe subiectul pensiilor. E o problemă aici, e răspundere penală (VIDEO)