Alexei Navalnîi a fost otrăvit, arată documente oficiale publicate de presa rusă independentă. Cum a eliminat Moscova dovezile

Alexei Navalnîi a fost otrăvit, arată documente oficiale publicate de presa rusă independentă. Cum a eliminat Moscova dovezile
Alexei Navalny / Foto: Hepta.ro

The Insider a obținut acces la sute de documente oficiale legate de moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în colonia penală Polar Wolf din nordul îndepărtat al Rusiei, pe 16 februarie 2024. Oficial, moartea lui Navalny a fost atribuită unor cauze naturale, iar Comisia de investigație a Rusiei a declarat în iulie că cazul „nu are natură penală”. Cu toate acestea, conținutul documentelor aflate în posesia The Insider demonstrează că autoritățile ruse au eliminat în mod constant referințele la simptomele pe care Navalnîi le suferea – simptome care nu se potriveau cu cauza oficială a morții a statului rus. După cum confirmă experții medicali, aceste simptome indică în mod clar că Navalny a fost otrăvit.

Detalii șocante despre moartea lui Navalnîi

O colecție de dosare la dispoziția The Insider conține două versiuni ale unui document semnat de anchetatorul rus Alexander Varapaev. Documentul în cauză se referă la decizia Comitetului de anchetă al Rusiei de a nu deschide un dosar penal în legătură cu moartea, pe 16 februarie 2024, a regretatului lider al opoziției Alexei Navalnîi, într-o închisoare rusească din nordul îndepărtat al Rusiei. O versiune timpurie a deciziei lui Varapaev descrie simptomele lui Navalnîi după cum urmează:

„La data de 16.02.2024, condamnatul A.A. Navalnîi a simțit o deteriorare bruscă a stării sale de sănătate în timp ce se afla în curtea de exerciții nr. 2 a EPKT [unitatea de locuințe de tip celulă unificată], despre care l-a informat pe ofițerul de serviciu al instituției, care l-a scos pe acesta din urmă la sediul secţiei nr.4 a EPKT.

„Acolo, condamnatul A.A. Navalnîi s-a întins pe podea și a început să se plângă de dureri ascuțite în zona abdominală; a început ejecția reflexă a conținutului stomacului, a avut convulsii și și-a pierdut cunoștința, ceea ce a fost raportat imediat personalului medical al unității de corecție”.

Simptomele descrise de Varapaev sunt în concordanță cu cele la care s-ar fi așteptat dacă Navalnîi ar fi fost otrăvit. Cu toate acestea, într-o versiune ulterioară (și finală) a aceleiași decizii, toate mențiunile despre dureri abdominale, vărsături și convulsii au fost eliminate.

The Insider are la dispoziție un alt document important – un inventar al „obiectelor confiscate” luate de la locul morții lui Navalnîi. Lista include „probe de vărsături”, despre care documentul indică că au fost trimise spre examinare. Cu toate acestea, nici faptul examinării și nici vărsăturile lui Navalnîi nu au fost niciodată raportate oficial.

Documentele confirmă cuvintele Yuliei Navalnaya, care a afirmat că „în ultimele minute înainte de moartea sa, [Alexei] s-a plâns de dureri acute în stomac”. Cu toate acestea, concluzia oficială la care au ajuns autoritățile ruse a susținut că Navalnîi a murit din cauze naturale și că incidentul „nu are natură penală”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`