Partidul de extremă-dreapta a ieșit pe primul loc la alegerile din Austria de duminică, pentru prima dată în istorie după epoca nazistă

Partidul de extremă-dreapta a ieșit pe primul loc la alegerile din Austria de duminică, pentru prima dată în istorie după epoca nazistă
Sursă foto: Hepta/Photo: Roland Schlager/APA/dpa

Extrema dreaptă a câștigat cele mai multe voturi la alegerile austriece de duminică, pentru prima dată după epoca nazistă, navigând pe un val de furie publică față de migrație și costul vieții, anunță The Guardian. Partidul Popular de centru-dreapta a fost învins.

Inflația crescândă ajută extrema dreaptă

FPÖ a câștigat 29,2% din voturi, învingând partidul ÖVP de guvernământ al cancelarului Karl Nehammer, ajuns pe locul doi cu 26,5%, conform rezultatelor aproape complete.

Partidul Social Democrat de opoziție a obținut cel mai rău rezultat vreodată – 21% – în timp ce partidul liberal NEOS a obținut aproximativ 9%. În ciuda inundațiilor devastatoare din această lună cauzate de Furtuna Boris care au adus criza climatică în prim-plan, Verzii, parteneri juniori ai coaliției guvernamentale, s-au clasat cu 8,3% pe un dezastruos loc al cincilea.

Partidul Comunist și partidul apolitic Beer pare că e puțin probabil să depășească obstacolul de 4% pentru reprezentare. Prezența la vot a fost ridicată, de aproximativ 78%.

Profitând de o creștere a dreptei în multe părți ale Europei și luându-l ca model pe Viktor Orbán din Ungaria, FPÖ a valorificat temerile legate de migrație, azil și criminalitate, accentuate de anularea în august a trei concerte Taylor Swift la Viena din cauza unui presupus complot terorist islamist.

Inflația crescândă și resentimentele persistente față de măsurile guvernamentale stricte din timpul Covid s-au unit pentru un salt uriaș în sprijinul FPÖ de la ultimele alegeri din 2019.

Herbert Kickl se descrie „cancelarul poporului” la fel ca Adolf Hitler

Candidatul său principal, Herbert Kickl, care a făcut campanie folosind numele de „cancelarul poporului” folosit cândva pentru a-l descrie pe Adolf Hitler, născut în Austria, a spus că este gata să formeze un guvern cu „fiecare” dintre partide în parlament.

„Am scris împreună o bucată de istorie astăzi”, a spus el susținătorilor de partid din Viena. „Am deschis o ușă către o nouă eră.”
„Nu trebuie să ne schimbăm poziția, pentru că am spus întotdeauna că suntem gata să conducem un guvern, suntem gata să promovăm această schimbare în Austria cot la cot cu poporul”, a spus Kickl într-o apariție alături de alți lideri de partid la televiziunea publică ORF. „Celelalte partide ar trebui să se întrebe unde sunt în privința democrației”, a adăugat el.

Nehammer a calificat rezultatul, care va trimite unde de șoc în Europa, „amar”, în timp ce ministrul său apărării, Klaudia Tanner, a recunoscut că dezastrul voturilor pentru partidele de la guvernare e un „avertisment”.

Pentru că nu a reușit să câștige majoritatea absolută, FPÖ va avea nevoie de un partener pentru a guverna. Spre deosebire de celelalte partide de centru, ÖVP nu a exclus să coopereze cu extrema dreaptă în următorul guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`