Elveția și Italia vor fi nevoite să își modifice granița din zona munților Alpi. Care este motivul

Elveția și Italia vor fi nevoite să își modifice granița din zona munților Alpi. Care este motivul
Sursa Foto: Freepik

Elveția și Italia au decis să modifice frontiera care traversează un vârf alpin, în contextul în care topirea ghețarilor a schimbat granița definită istoric.

Cum va arăta granița dintre cele două țări

Elveția și Italia au decis ca granița să se modifice din zona Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, care se întinde în regiunea Zermatt din Elveția și pe Valea Aosta din Italia, conform libertatea.ro.

Motivul din spatele deciziei celor două țări a venit după ghețarii din Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzirea climatică, se retrag într-un ritm accelerat. „Secțiuni semnificative ale graniței sunt definite de liniile baiznelor de apă sau de creastă ale ghețarilor, (…) sau de zăpadă perpetuă. Aceste formațiuni se schimbă din cauza topirii ghețarilor”, a precizat guvernul elvețian într-un comunicat.

Cele două țări vor modifica granița din jurul reperelor Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel și Gobba di Rollin în funcție de interesele lor economice. O comisie din care făceau parte membrii ai ambelor țări au fost de acord cu modificările din mai 2023.Elveția aprobase oficial tratatul vineri, însă Italia îl mai are de semnat.

4% din ghețarii elveției și-au pierdut din volum în 2023

Conform Academiei Elvețiene de Științe, ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volum în 2023, al doilea cel mai mare declin anual înregistrat, primul fiind în 2022 de 6%.

Experții din Italia susțin că ghețarul Marmolada, care este cel mai mare și cel mai simbolic din Dolomiți, s-ar putea topi complet până în 2040, ca urmare a creșterii temperaturilor medii. În 2022, prăbușirea unei părți din acest ghețar a dus la uciderea a 11 persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României