SpaceX a lansat misiunea de a-i aduce înapoi pe cei doi astronauți americani blocați pe Stația Spațială Internațională (ISS) din iunie

SpaceX a lansat misiunea de a-i aduce înapoi pe cei doi astronauți americani blocați pe Stația Spațială Internațională (ISS) din iunie
Americanul de pe Stația Spațială Internațională se va întoarce „cu siguranță” pe Pământ. Sursa: Pixabay

Capsula Dragon a SpaceX, care are două locuri libere pentru Butch Wilmore și Suni Williams, a decolat sâmbătă din Cape Canaveral, Florida.
Misiunea celor doi la stația spațială ar fi trebuit să dureze doar aproximativ opt zile, dar după ce a fost găsită o defecțiune la noul Boeing Starliner, acesta s-a întors pe Pământ gol, ca măsură de precauție, anunță BBC.

Până la urmă, Boeing a fost nevoit să apeleze la rivalul SpaceX

Astronautul NASA Nick Hague și cosmonautul rus Alexander Gorbunov zboară cu provizii pentru Butch și Suni și se așteaptă să-i aducă acasă în februarie.

Lansarea misiunii a fost programată pentru joi, dar a fost amânată din cauza uraganului Helene, care a lăsat dezastru în Florida, la nord prin Georgia și în Tennessee și Carolina.

SpaceX, fondată de miliardarul Elon Musk, a transportat echipaje către și de la ISS la fiecare șase luni.
Capsula Dragon va andoca ISS duminică.

Conform unui contract încheiat între NASA și Roscosmos, agenția spațială federală rusă, navele spațiale rusești Soyuz cu trei locuri transportă câte un astronaut NASA pentru fiecare zbor către ISS și tot câte unul în fiecare Dragon cu patru locuri.

Blocați în Spațiu opt luni

Astronauții trimiși într-o misiune de Boeing, în iunie, într-o misiune care ar fi trebuit să dureze opt zile, rămân blocați pe ISS până în 2025.

Planul era ca cei doi să participe la o misiune rapidă – testul de zbor al noului Starliner de la Boeing până la ISS pentru o scurtă croazieră de opt zile. Ambii astronauți mai fuseseră la bordul stației și amândoi s-au bucurat de lunile petrecute acolo.

Dar au fost în special încântați de această misiune cu Starliner-ul lor. Nava poate fi pilotată de mai multe ori și, cu cât astronauții ar fi revenit mai devreme pe Pământ, cu atât mai devreme putea fi verificată și pregătită pentru un alt zbor, potrivit Time.

„Vrem să mergem și să ne întoarcem cât mai repede posibil, astfel încât ei [să poată] întoarcă nava spațială pe Pământ și, de asemenea, să se folosească de toate acele lecții de zbor și să pregătească următorul Starliner”, spunea Williams.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`