USR a sesizat Comisia Europeană pentru clarificări; noua lege a pensiilor nu respectă PNRR

USR a sesizat Comisia Europeană pentru clarificări; noua lege a pensiilor nu respectă PNRR
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR a sesizat Comisia Europeană cu privire la nerespectarea principiului contributivității în cazul noii legi a pensiilor pentru persoanele care au lucrat în grupe de muncă. După votul din Senat din această săptămână, prin care proiectul de lege care corecta nedreptatea din Legea pensiilor a fost respins, este foarte clar că PSD și PNL nu au de gând să corecteze aceste nereguli.

Semnatarii sesizării către Comisia Europeană, deputații USR Oana Țoiu, Radu Miruță și Cristian Seidler, spun că este inacceptabil ca ceea ce a fost plătit sub formă de contribuție suplimentară pentru toți angajații care au lucrat în grupe de muncă să nu se regăsească nicăieri în noua formulă de calcul. Practic, Ciucă și Ciolacu le spun acestor oameni că nimic din ceea ce ei au contribuit suplimentar toată viața brusc nu mai contează.

În loc să taie pensiile speciale pe care să le ducă în zona de contributivitate, Coaliția PSD-PNL a decis să le bage mâna în buzunar oamenilor care au dus greul acestei țări la propriu, lucrând o viață în condiții grele de muncă și care au contribuit pentru ceva ce acum nu mai primesc.

„Până când Avocatul Poporului va binevoi să trimită această nedreptate în fața judecătorilor Curții Constituționale, până când instanțele de judecată din România vor ajunge să se pronunțe pe această situație, am făcut acest demers către Comisia Europeană justificat de faptul că am trecut în PNRR ca noua lege a pensiilor să fie construită în logica de respectare a contributivității, ceea ce tocmai nu s-a întâmplat”, spune deputatul USR Radu Miruță, unul dintre semnatarii sesizării.

Drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuțiile plătite de-a lungul carierei profesionale, acesta este principiul pe care USR l-a introdus în PNRR. Acest principiu este unul corect și care ar duce la dispariția „specialilor”. În noua lege a pensiilor, contributivitatea nu se aplică celor care au lucrat în grupe de muncă. Aceștia au fost obligați să plătească o contribuție suplimentară – inițial de 10%, apoi de 8% – pe toată durata activității lor, contribuție destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum și multiplicarea punctajului lunar proporțional cu salariul obținut. Deciziile de recalculare primite în ultimele săptămâni, cu reduceri ale pensiilor chiar și de peste 4.000 de lei, arată însă că acești oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb.

„Relația oamenilor care muncesc și își plătesc contribuțiile cu statul român trebuie să devină una de încredere, nu de abuz discreționar. Ce face acum Guvernul PSD-PNL, să taie la recalculare din contribuțiile suplimentare ale celor cu grupe de muncă, să ignore efortul suplimentar al persoanelor cu dizabilități care au reușit să păstreze un loc de muncă, poate fi reparat prin soluțiile depuse de USR în Parlament. Să fie clar tuturor: angajatorii celor încadrați în grupe de muncă au avut contribuții mai mari de plătit, an de an, ca pensia angajaților să fie decentă, iar vârsta de pensionare redusă. Cum pot cetățenii români, oriunde aleg să își trăiască cariera sau pensia, să aibă încredere să plătească contribuții zeci de ani către stat dacă vin două partide și șterg cu buretele din ele, la bătrânețe, exact când ar fi avut nevoie?”, spune deputata USR Oana Țoiu, vicepreședinta Camerei Deputaților.

Deputatul USR Cristian Seidler susține că Guvernul se preface că nu înțelege noțiunea de contributivitate a sistemului de pensii: „Le explicăm simplu: le dai celor care au plătit după cât au plătit, iar celor care nu au plătit nu le dai. Ce fac ei: taie de la cei care au plătit suplimentar (pentru că lucrau în grupe de muncă) și dau la cei care nu au plătit nimic (la pensionarii speciali)”.

Articol susținut de USR

Urmăriți B1TV.ro și pe
`