Norvegia nu va mai acorda azil automat tuturor refugiaților din Ucraina

Norvegia nu va mai acorda azil automat tuturor refugiaților din Ucraina
Sursa Foto: INQUAM Photos / Casian Mitu

Norvegia nu va mai acorda automat azil tuturor ucrainenilor, a spus guvernul, solicitanții care sosesc din vestul Ucrainei urmând a fi examinați de la caz la caz.

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, autoritățile norvegiene au decis să ofere „protecție colectivă” tuturor refugiaților ucraineni prin acordarea de azil automat, potrivit rte.ie.

În ultimii doi ani și jumătate, Norvegia, o țară de 5,6 milioane de locuitori, a primit aproximativ 85.000 de ucraineni, ceea ce, potrivit Oslo, este mai mult decât vecinii săi nordici.

„Nu putem primi o pondere disproporționată a persoanelor strămutate în comparație cu țări similare, cum ar fi țările nordice”, a declarat ministrul Justiției, Emilie Enger Mehl, într-o conferință de presă.

Autoritățile de imigrație vor trata de acum înainte cererile de azil individual pentru rezidenții din șase regiuni din vestul Ucrainei, considerate sigure deoarece sunt departe de linia frontului.

Cele șase regiuni sunt Lviv, Volinia, Transcarpatia, Ivano-Frankivsk, Ternopil și Rivne.

Guvernul a spus că decizia a fost luată deoarece numărul mare de refugiați pune presiune asupra locuințelor, asistenței medicale și școlilor din unele orașe.

Enger Mehl a mai remarcat că „o pondere în creștere” a solicitanților de azil ucraineni erau „bărbați, inclusiv mulți cu vârstă de luptă”, într-un moment în care Ucraina se luptă să recruteze trupe pentru a lupta împotriva ofensivei ruse.

Norvegia și-a înăsprit treptat condițiile de azil în ultimii doi ani, în încercarea de a limita numărul sosirilor și de a încuraja ucrainenii să își găsească de lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:15 - Sfârșitul unei călătorii cosmice sau începutul unui spectacol rar. Apropierea de Soare poate duce la distrugerea cometei Tsuchinshan-ATLAS
20:12 - Bombardamente în suburbiile capitalei libaneze Beirut. Israel anunță că a vizat sediul central al Hezbollah
20:07 - România, sub potop în acest weekend. Acestea vor fi cele mai afectate județe din cauza furtunii puternice
20:05 - Autorul jafului armat din Iași nu a fost găsit. Angajații băncii au apăsat târziu butonul de panică
19:32 - Ionuț Stroe, despre scenariul ruperii coaliției de guvernare: „Sunt tensiuni, sunt situații extrem de dificile, discuțiile aproape că nu mai există”
19:30 - Parada de 1 Decembrie ar putea fi mutată pe 30 noiembrie. Diana Stoica (USR): E o tâmpenie! Dacă ai o dată în care s-a întâmplat ceva, nu poți să muți parada doar pentru că nu te-a dus capul când ai comasat alegerile, să nu pui fix peste Ziua Națională (VIDEO)
19:20 - Ionuț Stroe, reacție după ce Iohannis a anunțat că nu candidează la parlamentare: „Subiectul pentru noi este unul închis” / „Am retras amendamentul tocmai pentru a nu se mai specula politic”
19:13 - Anchetă internă la o multinațională din Timișoara. O angajată s-ar fi sinucis
19:07 - „Este bună doar pentru petreceri”. Care a fost reacția unei turiste britanice după ce a fost sfătuită să nu viziteze România
19:00 - Dan Cristian Popescu (PSD): “Fiecare partid încearcă să facă o majoritate în jurul său la nivel local” (VIDEO)