Agricultura a scăzut IQ-ul oamenilor

Agricultura a scăzut IQ-ul oamenilor

Agricultura a dus la înmulţirea oamenilor, dar preţul plătit pentru acest cîştig cantitativ a fost o pierdere calitativă, scăderea inteligenţei.” Aceasta este opinia lui Constantin Crețan, autorul mai multor articole despre inteligența umană și IQ

Crețan susține că “în zonele care au intrat mai repede în neolitic (Orientul Mijlociu) IQ-ul este undeva la 80, în regiunile care au adoptat ultimele agricultura (Europa de Nord) IQ-ul este cam 100, iar în regiunile care au trecut la sedentarism într-o fază intermediară (Europa de Sud) IQ-ul are o valoare intermediară, în jur de 90.

Tot prin prisma agriculturii explică Crețan și diferențele de inteligență dintre asiaticii și europenii de astăzi:

Explicaţia acestui IQ ridicat al asiaticilor se explică, în cea mai mare parte, tot prin întîrzierea intrării în neolitic. Astfel, coreenii nu au adoptat agricultura cel puţin pînă acum 5.500 de ani, iar japonezii au introdus cultivarea orezului abia acum 2.500 de ani. China e însă un caz particular, despre care am mai scris. Deşi neoliticul a pătruns în unele zone din China devreme, această ţară îşi conservă un IQ ridicat. Probabil că o mare parte dintre chinezi au adoptat totuşi tîrziu agricultura, fapt care se poate explica parţial prin aceea că 40% din suprafaţa Chinei e acoperită de munţi.

Citiți argumentația completă, pe blogul lui Constantin Crețan.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`