Viktor Orban l-a mustrat – și nu prea – pe consilierul care spunea că Ungaria s-ar fi predat Rusiei dacă era în locul Ucrainei. Prima reacție a premierului

Viktor Orban l-a mustrat – și nu prea – pe consilierul care spunea că Ungaria s-ar fi predat Rusiei dacă era în locul Ucrainei. Prima reacție a premierului
Viktor Orban, premier al Ungariei și lider al partidului Fidesz. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov

Prim-ministrul Viktor Orban spune că principalul său consilier a făcut o „greșeală” atunci când a indicat în timpul unui interviu că Ungaria ar fi depus armele în fața armatei ruse dacă era în poziția Ucrainei, relatează Politico.

Consilierul lui Viktor Orban spunea că Ungaria s-ar fi predat Rusiei

Balasz Orban, tizul care îi este director politic premierului ungar, dar care nu are nicio relație de rudenie cu acesta, a indicat că Ungaria s-ar fi predat Rusiei dacă era în locul Ucrainei, o lecție pe care consideră că țara a învățat-o din revoluția înnăbușită din 1956.

Deși l-a mustrat cu blândețe pe consilierul său principal, Viktor Orban susține că vorbele lui Balasz Orban au fost interpretate greșit.

„Trebuie să rămânem cu mintea limpede, așa că atunci când vorbim despre astfel de probleme sensibile trebuie să fim foarte preciși și să nu lăsăm loc de îndoială cu privire la poziția noastră”, a declarat premierul Ungariei, vineri, la postul public de radio.

„Acum directorul meu politic și-a exprimat cuvintele într-un mod confuz, ceea ce a fost o greșeală în acest context, deoarece comunitatea noastră își are rădăcinile în revoluția din 1956, a crescut din ea”, a continuat Viktor Orban.

Premierul Ungariei spune că memoria eroilor din 1956 este „sacră”

Liderul Fidesz susține că partidul său păstrează vie memoria „eroilor din 1956” și nu are nicio îndoială că Balasz Orban ar lupta pentru țara sa dacă ar fi nevoie.

Pe de altă parte, Viktor Orban l-a avertizat pe tizul său să nu mai aducă evenimentele din 1956 în actualul discurs politic, în contextul în care Ungaria se opune sprijinului european pentru rezistența ucraineană.

„Această dezbatere despre război nu ar trebui să includă evenimente și eroi din istoria maghiară, care sunt sacri și inviolabili pentru noi, ci mai degrabă să îi mențină în afara ei. Nu vreau să fie aruncată umbra războiului ruso-ucrainean asupra memoriei luptătorilor pentru libertate din 1956, față de care avem o datorie de recunoștință”, a mai declarat premierul Viktor Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:15 - Sfârșitul unei călătorii cosmice sau începutul unui spectacol rar. Apropierea de Soare poate duce la distrugerea cometei Tsuchinshan-ATLAS
20:12 - Bombardamente în suburbiile capitalei libaneze Beirut. Israel anunță că a vizat sediul central al Hezbollah
20:07 - România, sub potop în acest weekend. Acestea vor fi cele mai afectate județe din cauza furtunii puternice
20:05 - Autorul jafului armat din Iași nu a fost găsit. Angajații băncii au apăsat târziu butonul de panică
19:32 - Ionuț Stroe, despre scenariul ruperii coaliției de guvernare: „Sunt tensiuni, sunt situații extrem de dificile, discuțiile aproape că nu mai există”
19:30 - Parada de 1 Decembrie ar putea fi mutată pe 30 noiembrie. Diana Stoica (USR): E o tâmpenie! Dacă ai o dată în care s-a întâmplat ceva, nu poți să muți parada doar pentru că nu te-a dus capul când ai comasat alegerile, să nu pui fix peste Ziua Națională (VIDEO)
19:20 - Ionuț Stroe, reacție după ce Iohannis a anunțat că nu candidează la parlamentare: „Subiectul pentru noi este unul închis” / „Am retras amendamentul tocmai pentru a nu se mai specula politic”
19:13 - Anchetă internă la o multinațională din Timișoara. O angajată s-ar fi sinucis
19:07 - „Este bună doar pentru petreceri”. Care a fost reacția unei turiste britanice după ce a fost sfătuită să nu viziteze România
19:00 - Dan Cristian Popescu (PSD): “Fiecare partid încearcă să facă o majoritate în jurul său la nivel local” (VIDEO)