Stare de alertă la o închisoare din Marea Britanie. Zeci de deținuți au fost eliberați din greșeală

Stare de alertă la o închisoare din Marea Britanie. Zeci de deținuți au fost eliberați din greșeală
Sursa foto: Shutterstock

Treizeci de deținuți au fost eliberați din greșeală, în cadrul mecanismului de eliberare anticipată stabilit de guvernul britanic pentru a combate supraaglomerarea închisorilor.

Ce presupune această inițiativă de combatere a supraaglomerării închisorilor

În luna septembrie, aproximativ 1750 de deținuți au fost eliberați prin acest mecanism, prin care deținuții devin eligibili pentru eliberare după executarea a 40% din sentinţă, faţă de 50% cum era posibil mai demult, conform observatornews.ro. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei a confirmat informaţia conform căreia un numă foarte mic de deținuți au fost eliberați din greșeală. „Condamnările rămân valabile, făptaşii fiind monitorizaţi de la eliberarea lor şi vor fi în scurt timp înapoi după gratii”, a spus purtătorul de cuvânt, precizând că „siguranţa publică este prioritatea nr. 1″.

37 de reținuți au fost eliberați în mod eronat

37 de deținuți care au fost încarcerați pentru încălcarea ordinelor de restricţie au fost eliberaţi în mod incorect. Majoritatea s-au reîntors la închisoare, mai puțin cinci.

Ministerul Justiției a transmis că cei 37 au fost condamnaţi în baza unei legislaţii depăşite. De aceea, verdictele pentru care se aflau după gratii nu au fost identificate ca fiind neeligibile în cadrul noii scheme de eliberare anticipată.

Marea britanie este una dintre țările cu cea mai mare rată de încarcerare din Europa occidentală și se confruntă cu o criză pe fondul creșterii aglomerării centrelor de detenţie. Noul guvern a avertizat la investirea sa din iulie că închisorile vor ajunge în câteva săptămâni la capacitatea maximă şi este nevoie de eliberări anticipate. Totuși, din aceasta schemă au fost excluși deținuții condamnați pentru fapte violente la peste patru ani de închisoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`