Mircea Duțu a vorbit despre efectele ciclonului Ashley, vineri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a avertizat că în privința României „marea îngrijorare vine, însă, din ceea ce privește modul în care lucrările de protecție împotriva inundațiilor au fost realizate, întreținute și vor deveni acum eficiente”.
Specialistul a precizat că manifestarea ciclonului „a început marți pe coasta spaniolă, când a căpătat și denumirea „Aitor” din partea Serviciului meteorologic al Spaniei”.
„Apoi s-a îndreptat spre Europa de Vest și Centrală și va rămâne într-o intensitate deosebit de puternică până duminică seara, când se va manifesta, practic, și pe teritoriul României. În celelalte regiuni europene, principalele forme de manifestare au fost cu precădere locale, prin episoade rapide, căderi de apă masive, între 80 și peste 100 l/mp, dar și tornade, și evenimente locale care au luat prin surprindere autoritățile și pe locuitorii respectivi prin cantitatea mare de apă și vântul deosebit de puternic”, a continuat Mircea Duțu.
„În ceea ce privește România și implicațiile asupra Dunării, fără îndoială că ele pot să fie importante, în condițiile în care cantitățile de apă în unitatea de timp vor fi deosebit de consistente, dar, având în vedere nivelul Dunării, prognozele pe care ni le-au făcut specialiștii, nu ar fi, cel puțin teoretic, în pericol depășirea cotelor de inundații și consecințe negative din această perspectivă. Marea îngrijorare vine, însă, din ceea ce privește modul în care lucrările de protecție împotriva inundațiilor au fost realizate, întreținute și vor deveni acum eficiente”, a adăugat Mircea Duțu.
„În orice caz, este un exercițiu deosebit de important această pregătire, poate și având în vedere că în privința inundațiilor din regiunea Galați am fost mai puțin pregătiți și poate că am învățat mai mult din experiența lecției pe care Dunărea ne-a dat-o în 2005-2006 și din ceea ce s-a întâmplat în Europa Centrală”, a mai spus președintele Universității Ecologice.