O episcopie catolică din SUA este de acord să plătească 323 de milioane de dolari supraviețuitorilor abuzurilor sexuale asupra copiilor

O episcopie catolică din SUA este de acord să plătească 323 de milioane de dolari supraviețuitorilor abuzurilor sexuale asupra copiilor
Sursa foto: Freepik

O dieceză romano-catolică din Long Island, New York, a anunțat joi că va plăti peste 323 de milioane de dolari celor aproximativ 530 de supraviețuitori ai abuzurilor sexuale care au susținut că au fost abuzați de preoți când erau copii.

Dieceza și-a depus falimentul ​​la New York în octombrie 2020

Dieceza din Rockville Centre, care deservește aproximativ 1,2 milioane de catolici în comitatele Nassau și Suffolk, a declarat la începutul acestui an că nu crede că o soluționare a falimentului va fi posibilă după ce supraviețuitorii abuzului au respins oferta anterioară de 200 de milioane de dolari a episcopiei, potrivit The Guardian.

Judecătorul american de faliment Martin Glenn din Manhattan, care supraveghează cazul, a declarat că înțelegerea a reprezentat un „progres enorm” după ce se ajunsese „la un fir de păr” de eșec.

Rockville Center va contribui cu 234,8 milioane de dolari la un fond de decontare, patru asigurători contribuind cu 85,3 milioane de dolari. Acordul va primi, de asemenea, finanțare de la un alt asigurător care este lichidat într-o procedură separată de insolvență și de la avocații care reprezintă supraviețuitorii abuzului.

Purtătorul de cuvânt al eparhiei Eric Fasano a spus că biserica va asigura „despăgubirea echitabilă a supraviețuitorilor abuzului, permițând în același timp lăcașului de cult să își continue misiunea esențială”.

Dieceza și-a depus falimentul ​​la New York în octombrie 2020, invocând costul proceselor intentate de victimele ale abuzurilor sexuale ale clerului.

Peste două duzini de eparhii catolice și-au depus falimentul în ultimii ani, după ce New York și alte state au promulgat legi care permiteau temporar victimelor abuzului sexual asupra copiilor să intenteze procese pentru crime vechi de zeci de ani.

Acordul de joi ar putea oferi o nouă cale de urmat pentru zeci de eparhii catolice care au depus faliment pentru a aborda cererile de reparație a abuzurilor sexuale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`